Ministrul Energiei în județul Mureș: Hidrocentrala Răstolița finalizată anul acesta, Termocentrala de la Iernut la anul, în iulie

Distribuie pe:

Prezent, joi, în județul nostru, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut declarații referitoare la două obiective de importanță majoră: Termocentrala Iernut și Hidrocentrala Răstolița.

“Astăzi (joi - n.r.) am făcut o vizită de lucru la Centrala de la Iernut alături de CEO Romgaz, Răzvan Popescu, și președintele ANRE, George Niculescu. Centrala de la Iernut va fi finalizată în trimestrul 4 - 2024! La sfârșitul lunii aprilie, Romgaz a semnat un nou contract cu spaniolii de la Duro Felguera pentru finalizarea noii centrale termoelectrice cu ciclu combinat cu turbine cu gaze de la Iernut, care este în valoare de 345 de milioane de lei, iar termenul de finalizare este de 16 luni, de la data ordinului de începere a lucrărilor. Noua centrală de la Iernut va furniza 430 MW. Este importantă această investiție pentru a asigura securitatea energetică a României”, a transmis Virgil Popescu.

Proiectul de la Iernut a fost suspendat în 2021, din cauza întârzierilor la lucrări ale constructorului spaniol Duro Felguera și a fost reluat oficial după ce AGA Romgaz a votat pentru finalizarea construcției cu aceeași firmă spaniolă, termenul de finalizare fiind semestrul doi 2024.

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz a plătit deja pentru noua centrală de la Iernut aproape 200 de milioane de euro, iar proiectul are un grad de finalizare de circa 80%. Valoarea contractului este de 344,9 milioane lei, fără TVA.

Referitor la situația de la Răstolița, ministrul a spus că în acest an, amenajarea hidrotehnică Răstolița se poate finaliza, întrucât investiția este realizată în proporție de circa 95%, chiar dacă a durat mai bine de 4 ani obținerea avizului de la Garda Forestieră.

Virgil Popescu a mai spus că pentru finalizarea investiției mai sunt necesare avizul de mediu și exproprierea suprafețelor aflate în zona bazinului colector. (Redacția)

Lasă un comentariu