Încep procedurile de desemnare a unui nou cabinet Cum se învârte roata la Guvern?

Distribuie pe:

Premierul Nicolae Ciucă și-a dat, ieri, demisia, iar ulterior a mers la Palatul Cotroceni pentru a-și formaliza gestul. La finalul ședinței de Guvern de ieri, Nicolae Ciucă a fost aplaudat de către miniștrii cabinetului său. În urma demisiei, premierului începe procedura rotativei guvernamentale. Ieri, la ora închiderii ediției nu era clar care vor fi ministerele care vor reveni PSD, PNL și UDMR, în continuare ducându-se negocieri în acest sens. Nu se știa nici dacă UDMR va rămâne în guvern, mai ales că ultima ofertă pe care au primit-o nu includea Ministerul Dezvoltării. Președintele UDMR, Kelelemn Hunor, s-a exprimat clar, spunând că fără acest minister, UDMR nu va rămâne în Guvern. “Colegii mei mi-au dat acest mandat - să cerem respectarea acordului și bineînțeles să existe o oarecare flexibilitate. Dacă totuși colegii noștri din PSD și din PNL vor discuții, atunci rămânem cu Dezvoltarea și ceva similar cu Mediul - putem să negociem. Vineri după-masă, seara, după ce am terminat ședința, l-am sunat prima dată pe domnul președinte Ciucă, apoi l-am sunat pe domnul președinte Ciolacu și am transmis care este poziția noastră - oferta de Energie și MIPE sau Energie și Sănătate a existat încă de miercuri, dacă nu mă înșel.

Deci domnul Ciolacu știa de vineri că aceste două ministere din punctul nostru de vedere nu sunt acceptabile, adică nu putem să ieșim din protocol de tot, după doi ani și jumătate să spunem ce? Că nu am fost în stare să conducem cele două ministere sau care ar fi argumentul cu care noi ar trebui să acceptăm să lucrăm la impuse, în condițiile

în care chiar dânsul l-a lăudat pe Cseke Attila de mai multe ori”, a explicat președintele UDMR.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că social-democrații vor să continue colaborarea cu UDMR și va propune ca reprezentanții Uniunii să preia Ministerul Energiei și Ministerul Fondurilor Europene în viitorul Guvern. “A fost o discuție pentru a continua colaborarea cu UDMR. Colegii mei sunt total de acord pentru a continua această colaborare și s-a venit și cu o propunere cu care o să merg la întâlnirea pe care o să o am, cred, astăzi, împreună cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă și cu domnul președinte Kelemen Hunor, ca UDMR să preia Ministerul Energiei și Ministerul Fondurilor Europene - două ministere foarte importante. Din câte cunoaștem noi au și persoanele potrivite pentru conducerea acestor ministere. (...) Este o abordare nu neapărat pe ministere, ci în funcție de persoanele cele mai potrivite”, a declarat Ciolacu după o întâlnire cu lideri ai PSD la Vila Lac. Întrebat dacă asta înseamnă că nu se va mai respecta protocolul, Ciolacu a spus: “Un acord politic este pentru a crea o majoritate parlamentară, nu pentru a împărți anumite lucruri. Noi avem un acord politic în care am creat o majoritate. (...) Contextul de acum un an și jumătate era unul, contextul de acum este altul și încercăm să maximizăm în funcție de persoanele cele mai potrivite de a conduce anumite ministere”. Rămâne de văzut dacă UMDR va reuși să obțină ce își dorește și dacă va rămâne, în continuare, în guvern. Conform unor surse politice, miercuri vor fi audierile miniștrilor, iar joi votul de învestitură, conform unor surse politice. Președintele Klaus Iohannis urmează să îl nominalizeze pe Marcel Ciolcau în funcția de premier.

(sursa declarații: Agerpres)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu