A început Postul Sfinților Petru și Pavel. Zile cu dezlegare la pește

Distribuie pe:

Postul Sfinților Petru și Pavel este unul dintre cele mai importante de peste an și este respectat cu strictețe de mulți creștini. Acesta mai este denumit și Postul Sânpetrului, iar durata lui poate varia de la an la an.

La începutul verii, creștinii trebuie să respecte unul dintre cele mai importante posturi. Anul acesta, postul se va ține timp de două săptămâni și jumătate. Durata acestuia este diferită în fiecare an, în funcție de data Sfintelor Paști.

Postul Sfinților Petru și Pavel a început pe data de 12 iunie și se termină pe 29 iunie. Postul este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli și în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde diferite acte mai importante.

De regulă, acest post începe în lunea după Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii - Pogorârea Sfântului Duh. El nu are o dată fixă, deoarece începutul este în funcție de data variabilă a Sfintelor Paști.

De asemenea, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel mai era numit în vechime și Postul Cincizecimii, datorită darurilor Sfântului Duh, care s-a pogorât peste Sfinții Apostoli.

Zile cu dezlegare de Postul Sfinților Petru și Pavel

În cursul zilelor de luni, miercuri și vineri, în Postul Sfinților Petru și Pavel se consumă hrană fără ulei, iar marți și joi este dezlegare la hrană gătită cu untdelemn. Pește se mănâncă doar sâmbăta și duminica. De asemenea, va fi dezlegare la pește pe 24 iunie, atunci când se sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Totodată, dezlegare la pește va fi luni, marți și joi, însă doar dacă în aceste zile este o sărbătoare cu cruce neagră în calendar. Dacă o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri, este dezlegare la vin și untdelemn. Iată zilele cu dezlegare la vin, pește și untdelemn:

Marți, 13 iunie - Sfânta Mucenică Achilina - dezlegare la ulei și vin;

Joi, 15 iunie - Sfântul Proroc Amos - dezlegare la ulei și vin;

Sâmbătă, 17 iunie - Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail - dezlegare la pește;

Duminică, 18 iunie - Duminica Sfinților romani. Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie

și Teodul - dezlegare la pește;

Luni, 19 iunie - Sfântul Apostol Iuda - dezlegare la pește;

Marți, 20 iunie - Sfântul Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor - dezlegare la ulei și vin;

Joi, 22 iunie - Sfântul Grigorie Dascălul, Sfântul Mucenic Eusebie - dezlegare la ulei și vin;

Sâmbătă, 24 iunie - Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul - dezlegare la pește;

Duminică, 25 iunie - Sfânta Muceniță Fevronia - dezlegare la pește;

Marți, 27 iunie - Sfântul Cuvios Samson, primitor de străini - dezlegare la ulei și vin.

(Sursa: ortodoxia.ro)

Lasă un comentariu