În campania de împăduriri de primăvară, peste 1 milion de puieți plantați în județul Mureș

Distribuie pe:

La nivel național, în campania de împăduriri de primăvară, încheiată recent, Regia Națională a Pădurilor - Romsilva a plantat 19,8 milioane de puieți forestieri și a regenerat 10.503 hectare fond forestier proprietatea publică a statului, cu 8,9% peste programul prevăzut inițial.

Tot în cursul campaniei de împăduriri de primăvară au fost efectuate lucrări de completări pe 2.008 hectare fond forestier și lucrări de refacere a plantațiilor pe 497 hectare.

Regia Națională a Pădurilor - Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru aproximativ un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și 12 herghelii de stat, se arată în Comunicatul Biroului de presă al Regiei Naționale a Pădurilor - ROMSILVA. Conform aceleiași surse, din totalul pădurilor ce sunt în proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.

În județul Mureș au fost plantați 1.350.000 de puieți, produși în pepinierele proprii: 158 hectare păduri proprietatea publică a statului și 111 hectare la alți deținători. Campania de împăduriri de primăvară a avut loc preponderent în zona montană a județului, pe Valea Superioară a Mureșului, zona Ocolului Silvic Lunca Bradului, Ocolului Silvic Gurghiu, Ocolului Silvic Reghin, Ocolului Silvic Răstolița, Ocolului Silvic Fâncel, dar și la Sighișoara, Târnăveni, Sovata, Târgu Mureș. De asemenea, au fost efectuate și completări în plantațiile deja înființate, ne spunea ing. silvic PUȘCAȘ Vasile, responsabil cu regenerarea pădurilor în cadrul Direcției Silvice Mureș. În județul nostru se fac și regenerări naturale, cu costuri mai mici. Regenerări naturale s-au efectuat pe o suprafață de 100 de hectare păduri proprietatea statului și 194 hectare fond forestier privat, ce aparține unor persoane fizice sau juridice și pe care DSV Mureș le administrează pe baza unui contract de prestări servicii sau administrare. Referitor la regenerările naturale trebuie menționat faptul că acestea apar ca urmare a modului de gospodărire a pădurii, în urma aplicării de tratamente silvice (extragerea arborilor maturi la momentul oportun), sublinia ing. Vasile PUȘCAȘ.

Vasile Bota

Lasă un comentariu