Salvați Copiii lansează un proiect pentru dotarea cabinetelor de familie din mediul rural

Distribuie pe:

Salvați Copiii lansează un proiect prin care 480.000 de euro vor fi investiți în dotarea a 37 de cabinete de medicină de familie din 17 județe cu 600 de echipamente medicale moderne, potrivit unui comunicat al acestei organizații transmis, ieri, Agerpres.

Proiectul “Primul pas spre sănătate” va facilita accesul la servicii medicale și sociale de calitate pentru 3.000 de gravide și copii cu vârsta de până la 5 ani, prin intermediul echipelor integrate de specialiști, cu scopul de a reduce mortalitatea infantilă. În același timp, va crește gradul de informare a gravidelor și mamelor tinere în legătură cu importanța controalelor medicale pentru copii și a celor pre și post-partum.

Sprijinul se va îndrepta către gravidele și copiii care provin din familii numeroase, cu venituri foarte mici, care nu au acces la servicii și programe de educație și de sănătate, din comunități defavorizate, din județele: Argeș, Brașov, Botoșani, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Maramureș, Neamț, Prahova, Suceava, Timiș, Tulcea și Vaslui. Cabinetele de familie au fost selectate astfel încât medicii de familie să ofere un spectru mai larg de intervenții medicale, inclusiv servicii în domeniul ecografiei.

În România, rata mortalității infantile este una dintre cele mai mari la nivel european. Accesul viitoarelor mame la servicii de prevenție este limitat, inechitabil și neuniform din punct de vedere al calității serviciilor. În 2019, 27% din femeile gravide nu au beneficiat de niciun consult pe parcursul sarcinii, în condițiile în care doar 47% din localități au suficienți medici de familie și 328 de comune nu au medic de familie.

Proiectul “Primul pas spre sănătate” a fost lansat împreună cu Fundația OMV Petrom.

Lasă un comentariu