Moscova are de acum mâinile libere pentru a distruge cablurile de comunicații subacvatice ale inamicilor, amenință Medvedev

Distribuie pe:

Vicepreședintele Consiliului Securității Rusiei, Dmitri Medvedev, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, a declarat miercuri că nu mai există “limite morale” care să împiedice Moscova să distrugă cablurile de comunicații subacvatice ale inamicilor săi, dat fiind ceea ce el a calificat drept complicitatea occidentală în exploziile de la gazoductul Nord Stream pe sub Marea Baltică, relatează Reuters.

În ultimele luni, o serie de ziare americane, între care The Washington Post, The New York Times și The Wall Street Journal, au relatat că Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) știa de un complot ucrainean de a ataca gazoductele Nord Stream. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a negat că Ucraina s-ar afla în spatele exploziilor.

“Dacă pornim de la complicitatea dovedită a țărilor occidentale în aruncarea în aer a Nord Stream, atunci nu mai avem constrângeri - nici măcar morale - care să ne împiedice să distrugem comunicațiile prin cablu ale dușmanilor noștri de pe fundul oceanului”, a declarat Medvedev, fost președinte al Rusiei între 2008 și 2012, pe contul său de Telegram.

Cablurile subacvatice, care traversează oceanele lumii, au devenit arterele comunicațiilor globale. Importanța lor a făcut ca acestea să fie în centrul unei concurențe geopolitice în creștere între China și Rusia, pe de o parte, și SUA și aliații lor occidentali, pe de altă parte.

Rusia a declarat în repetate rânduri că Occidentul - și în special SUA și Marea Britanie - se află în spatele exploziilor de la Nord Stream, cerând o anchetă internațională cu privire la avarierea celor două conducte Nord Stream, un proiect conceput de Kremlin pentru a ocoli Ucraina în exportul său de gaze pe sub Marea Baltică direct în Europa de Vest. (Agerpres)

Grecia: Naufragiul unei ambarcațiuni cu migranți, 80 de persoane salvate

Cel puțin 80 de migranți au fost recuperați miercuri din mare după ce ambarcațiunea în care se aflau s-a scufundat în largul Peninsulei Peloponez din sud-vestul Greciei, a anunțat paza de coastă elenă, transmite AFP.

“Începând de foarte devreme miercuri dimineață, o amplă operațiune de salvare se desfășoară în largul portului Pylos după ce o ambarcațiune de pescuit s-a răsturnat, având la bord un mare număr de migranți”, a indicat paza de coastă.

“Până acum, 80 de migranți au fost recuperați din mare și vor fi transferați la Kalamata, port în sudul Peloponezului”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt.

Potrivit acestuia, naufragiul s-a produs în apele internaționale, la 47 de mile marine de Pylos, în Marea Ionică. Ambarcațiunea fusese reperată mai întâi marți după-amiază, de un avion al Agenției europene de supraveghere a frontierelor, Frontex, însă migranții de la bord “au refuzat orice ajutor”, a transmis paza de coastă într-un comunicat. Conform primelor informații ale autorităților, nava cu migranți plecase din Libia, cu destinația Italia. (Agerpres)

Lasă un comentariu