Protest în spitale - Medic: Ziua primim 100 de lei pe oră, iar după ce începem garda primim doar 40 de lei pe oră!

Distribuie pe:

Angajații din sistemul sanitar au protestat joi, în fața spitalelor, solicitând majorări salariale pentru personalul mediu, dar și o creștere a tarifului pentru gărzile suplimentare efectuate de medici.

Sindicaliștii nu vor renunța la calendarul protestelor, care include o grevă de avertisment în 27 iunie, urmată de declanșarea grevei generale, începând cu 1 iulie.

Medicul Florin Chirculescu de la Spitalul Universitar explică cum, în timpul programului normal de lucru, ziua, medicii primesc 100 de lei pe oră, iar după ce încep garda primesc doar 40 de lei pe oră: “Eu nu știu dacă mai există vreun loc pe pământul acesta unde, cu cât muncești mai mult, cu atât să fii plătit mai puțin”.

Ce revendică angajații din spitale

“Principalele revendicări sunt cele de natură salarială. Cele pe termen scurt se referă la aplicarea integrală a Anexei 2, respectiv anexa sănătății.

Într-adevăr, săptămâna trecută, Guvernul a adoptat pentru personalul auxiliar sanitar creșterea salariilor de bază la nivelul anului 2022, a rămas însă o restanță, cea referitoare la acordarea salariilor de bază aferente anului 2022 și pentru medicii care efectuează gărzi suplimentare.

A doua categorie de solicitări pe termen scurt se referă la sporurile pentru condiții de muncă pentru infirmiere, brancardieri și așa mai departe, respectiv sporurile pentru zilele nelucrătoare și sporul de tură pentru asistentele medicale și, de asemenea, pentru infirmiere și brancardieri, acestea trebuind aduse la nivelul actual al salariului de bază.

Pe termen mediu discutăm despre aplicarea viitoarei legi a salarizării, așa cum noi am negociat-o cu Ministerul Sănătății, respectiv acordarea unei creșteri de cel puțin 50% din dife-rența între viitorul salariu și cel actual al tuturor salariaților din sectorul sanitar”, a declarat, joi, vicepreședintele Federației sindicale “Solidaritatea Sanitară”, Gabriel Predică.

Nu știu dacă mai există vreun loc pe pământul acesta unde, cu cât muncești mai mult, cu atât să fii plătit mai puțin”

Medicul Florin Chirculescu a explicat care sunt revendicările colegilor săi cu privire la plata gărzilor suplimentare, el arătând că fiecare oră de gardă din afara contractului de muncă este plătită cu 40 de lei, în condițiile în care orele din contractul de muncă sunt plătite cu 100 de lei.

“În primul rând, vreau să fie un lucru foarte clar: nu este o solicitare de creștere a salariilor.

Noi avem două contracte, un contract pentru programul normal de lucru, pe care îl are orice cetățean care lucrează din țara asta. La medici este particular faptul că trebuie să facă, în afara programului, niște gărzi.

Ei bine, în timpul programului normal de lucru, cum ar veni, ziua primim 100 de lei pe oră, iar după ce începem garda, primim doar 40 de lei pe oră.

În acest spital se fac cinci-șase gărzi pe lună. Sunt colegi care fac însă mult mai multe și în acest spital, și nu vorbesc despre ce se întâmplă în teritoriu, unde poate să se ajungă la 150 de ore, chiar 200 de ore pe lună.

Imaginați-vă că toată această muncă în plus, în afara programului, este plătită cu doar 40% din cât suntem plătiți în cursul zilei.

Eu nu știu dacă mai există vreun loc pe pământul acesta unde, cu cât muncești mai mult, cu atât să fii plătit mai puțin”, a declarat medicul Florin Chirculescu, de la Spitalul Universitar București.

Conform acestuia, un al doilea contract semnat de medici este cel pentru gărzile efectuate în spitalele publice.

Acesta a precizat că, în cursul săptămânii, garda durează 19 ore, iar în weekend, o gardă durează 24 de ore, iar pentru gărzi, plata se face la doar 40% din tariful de 100 de lei.

Conform lui Chirculescu, această situație trenează de mai mulți ani, deși li s-a promis medicilor că va crește și tariful cu care sunt plătite gărzile.

El spune că aceste contracte au fost semnate cu ministere, nu cu conducerile spitalelor, iar problema nu își poate găsi rezolvare la nivelul managerilor unităților sanitare, fiind “o problemă politică”.

Nu dorim să ne dăm demisia, nu dorim război”

Florin Chirculescu a precizat că nu se pune problema unei greve, medicii putând să renunțe la contractele de gărzi pe care le au.

Medicul susține că “majoritatea colegilor” săi ar fi de acord să renunțe la aceste contracte, indiferent dacă sunt sau nu membri ai unor sindicate care să îi reprezinte.

“Nu este grevă, ce vă spun eu acuma, cu gărzile, este mult mai grav. Știți de ce? Pentru că pentru grevă trebuie să parcurgem niște pași. Pentru a ne da demisia din contractul de gărzi nu trebuie decât să spunem: «Am rupt contractul, pentru că nu mai sunt de acord, pentru că tu, care te-ai angajat să mă plătești într-un anumit fel, nu mă plătești cum ai spus acum cinci ani.» (...) Nu dorim să ne dăm demisia, nu dorim război, nu dorim conflict social, dorim doar să fim plătiți așa cum statul român a zis că ne plătește de cinci ani încoace. Atât!”, adaugă medicul.

După protestul de joi, urmează o grevă de avertisment, în data de 27 iunie, între orele 10.00 și 12.00, iar din 1 iulie, salariații din sistem sunt deciși să declanșeze greva generală, a precizat vicepreședintele Federației “Solidaritatea Sanitară”. (News.ro)

Lasă un comentariu