Agrișele, sănătate pentru organism

Distribuie pe:

Agrișele sunt fructele agrișului (Ribes uva-crispa), o specie de arbust. Acesta este originar din Europa, nord-vestul Africii, vestul, sudul și sud-estul Asiei. Tufele de agriș produc fructe comestibile. Acest fruct poate fi consumat crud sau folosit ca ingredient în deserturi, cum ar fi plăcintele. Culese timpuriu, agrișele sunt de obicei acre și mai potrivite pentru utilizarea culinară.

Agrișele sunt mici, cântărind în jur de 3-6 grame fiecare. Acestea variază în culori și pot fi verzi, galben-albe, roz, roșii sau violet închis. Aroma lor variază de la acru la dulce și depinde de soi și când sunt culese fructele.

Agrișe - valori nutriționale

Agrișele au un conținut scăzut de calorii și grăsimi, dar sunt pline de substanțe nutritive.

Doar o mână de agrișe (100 grame) conține:

Calorii: 44 kcal

Carbohidrați: 10,2 g

Grăsimi și Acizi: 0,6 g, din care:

* Omega 3 - 46 mg

* Omega 6 - 271 mg

Proteine : 0,9 g

Vitamine:

* Vitamina A 290 IU

* Vitamina C 27.7 mg

* Vitamina E (Alpha Tocopherol) 0.4 mg

* Vitamina B3 - Niacina 0.3 mg

* Vitamina B6 0.1 mg

* Folat 6.0 mcg

Minerale:

* Calciu 25.0 mg

* Fier 0,3 mg

* Magneziu 10 mg

* Fosfor 27 mg

* Potasiu 198 mg

* Sodiu 1 mg

* Zinc 0.1 mg

* Cupru 0.1 mg

* Mangan 0.1 mg

* Seleniu 0.1 mg

Bogate în fibre și cu puține calorii

Agrișele sunt bogate în fibre, dar cu un conținut scăzut de calorii, ceea ce înseamnă că puteți mânca o porție decentă fără a consuma prea multe calorii.

De fapt, consumul unei cești - 150 de grame - de agrișe contribuie cu puțin peste 3% din necesarul zilnic total de calorii al persoanei cu o greutate medie, făcându-le astfel o gustare hrănitoare, cu conținut scăzut de calorii.

În plus, cercetările arată că, consumul de fructe de pădure poate ajuta la scăderea în greutate și vă poate ajuta să consumați mai puține calorii în general.

Agrișele sunt o sursă excelentă de fibre dietetice solubile și insolubile.

O ceașcă (150 de grame) de agrișe oferă 26% din NZ de fibre, făcându-l o modalitate excelentă de a vă crește aportul de fibre în organism.

Fibrele insolubile ajută la adăugarea volumului în scaun și îmbunătățesc consistența, în timp ce fibrele solubile ajută la încetinirea mișcării alimentelor în intestin, ceea ce poate reduce foamea și crește sentimentul de sațietate.

Agrișele - sursă bogată de antioxidanți

Antioxidanții sunt compuși care ajută la combaterea efectelor radicalilor liberi. Acestea sunt molecule reactive care provoacă leziuni celulare și duc la un proces cunoscut sub numele de stres oxidativ. Stresul oxidativ este asociat cu multe boli și îmbătrânire prematură.

Se consideră că dietele bogate în antioxidanți pot reduce riscul anumitor tipuri de cancer, boli de inimă, diabet de tip 2, îmbătrânire și vă protejează creierul de boli degenerative.

Agrișele sunt o sursă excelentă de antioxidanți, inclusiv vitamina C, cantități mici de vitamina E și fitonutrienți.

Poate ajuta la controlul glicemiei

După cum se știe, nivelurile ridicate de zahăr din sânge sunt legate în primul rând de diabetul de tip 2 și de boli de inimă, dar și de accidente vasculare cerebrale, demență și multe alte boli.

Agrișele au mai multe proprietăți care pot ajuta la controlul glicemiei.

În primul rând, sunt bogate în fibre, ceea ce încetinește absorbția zahărului în sânge, prevenind creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge.

Mai mult, studiile de laborator arată că extractul de agrișe este un inhibitor alfa-glucozidază. Aceasta înseamnă că se leagă de enzime speciale din intestinul subțire, împiedicându-le să deplaseze zahărul din intestin în fluxul sanguin.

În cele din urmă, agrișele conțin acid clorogenic, care poate încetini absorbția carbohidraților și ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge după mesele cu conținut ridicat de amidon.

Vă poate proteja creierul

Anumite boli degenerative ale creierului sunt legate de o supraîncărcare de fier în celule.

Nivelurile de fier care sunt prea mari pot stimula crearea de radicali liberi, care sunt molecule care vă afectează celulele. Celulele creierului sunt bogate în fier, ceea ce le face mai vulnerabile.

Agrișele sunt o sursă naturală de acizi organici, furnizând 11-14 mg de acid citric în 100 mg de fructe. Acidul citric blochează acumularea de fier în celule și s-a constatat că reduce riscul de boli precum Alzheimer și accident vascular cerebral dacă este consumat în mod regulat.

Pot avea efecte anticanceroase

Dietele bogate în fructe de pădure ce conțin fitonutrienți și antioxidanți sunt legate de un risc redus de apariție a unor tipuri de cancer.

Unele dintre substanțele anticanceroase cunoscute din agrișe sunt folatul, compușii fenolici și vitaminele C și E.

Se consideră că acești nutrienți reduc, contracarează și repară daunele cauzate de stresul oxidativ și inflamația, care pot duce la dezvoltarea cancerului.

Beneficii pentru inimă

Consumul unei diete bogate în fructe, cum ar fi fructele de pădure, este asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă.

Agrișele conțin numeroși nutrienți care ajută și mențin sănătatea inimii, inclusiv antioxidanți și potasiu.

Antioxidanții îmbunătățesc sănătatea inimii, prevenind oxidarea colesterolului LDL (rău) din sânge, un proces care crește riscul de boli de inimă.

În plus, fitonutrienții, cum ar fi flavonoidele și antocianinele, ajută la reducerea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea funcției vaselor de sânge, ceea ce vă poate reduce riscul de boli de inimă.

În cele din urmă, potasiul ce este prezent din belșug în agrișe, fiind esențial pentru o sănătate bună a vaselor de sânge. Ajută la menținerea unui ritm cardiac regulat și a unei tensiuni arteriale normale și este asociat cu un risc redus de boli de inimă și accident vascular cerebral.

(Sursa: https://sanatatesinatura.info/agrise-7-beneficii-pentru-sanatate/)

Lasă un comentariu