OMS pregătește... “cincinalul” COVID-19. Plan de tranziție 2024-2029. “Sănătatea digitală”

Distribuie pe:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția că, deși COVID-19 nu mai reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional, boala continuă să aibă un impact semnificativ asupra sănătății la nivel global. Având în vedere că pandemia se află la al patrulea an, este clar că virusul va însoți omenirea mult timp de acum înainte - dacă nu pentru totdeauna, se arată într-un comunicat de presă dat publicității la începutul săptămânii.

“Luând în considerare situația actuală și privind spre viitor”, OMS/Europa lansează un plan regional de tranziție pentru COVID-19: “Deși urgența de sănătate publică la nivel internațional s-a încheiat, pandemia, cu siguranță, nu”, a explicat Dr. Hans Kluge, director regional pentru OMS/Europa. “Pe măsură ce Regiunea noastră încearcă să iasă din această criză, ne confruntăm cu noi amenințări pentru sănătate, iar sistemele noastre sanitare se confruntă, la rândul lor, cu numeroase provocări. Folosind experiența acumulată din 2020, a sosit momentul să investim, să valorificăm câștigurile obținute și să punem în practică lecțiile învățate în pandemie. AceAsta este modalitatea de a crește rezistența sistemelor noastre de sănătate la șocurile viitoare”.

În Europa și Asia Centrală - se arată în document - peste 270 de milioane de persoane au fost infectate cu Sars-Cov-2, iar din ianuarie 2020, peste 2,2 milioane de persoane au murit din cauza COVID-19. Deși numărul spitalizărilor și cel al deceselor a scăzut semnificativ, datorită imunității crescute a populației, virusul continuă să circule pe scară largă, ceea ce înseamnă că mii de persoane vulnerabile încă mor în fiecare săptămână. În ciuda progreselor înregistrate, inechitățile din Regiunea Europeană a OMS persistă și mai sunt lacune de acoperit și în ce privește cunoștințele în materie, susțin reprezentanții Organizației. De asemenea, există riscul apariției unor noi variante mai transmisibile și/sau mai severe, ceea ce impune asigurarea continuă de resurse pentru a le face față.

Între timp, eforturile în controlul cazurilor s-au relaxat, chiar dacă consecințele pe termen lung ale infectării și reinfectării asupra sănătății - la nivel individual și de populație - sunt încă prost înțelese, deși se estimează că cel puțin 17 milioane de persoane s-au confruntat cu o afecțiune post COVID-19 (Covid lung) în primii 2 ani ai pandemiei, număr care s-a dublat în 2022.

Pe măsură ce Regiunea intră în această nouă fază, țările vor trebui să învețe să trăiască cu virusul, dar și cu alte boli respiratorii, ceea ce presupune necesitatea integrării controlului COVID-19 în programe mai ample de prevenire și control.

Ca atare, OMS/Europa va opera schimbări strategice în gestionarea COVID-19, printr-un plan regional de tranziție, derulat pe o perioadă de 5 ani - 2024-2029, oferind cadrul de valorificare a inovațiilor și lecțiilor învățate din pandemie: “Acest lucru marchează o trecere către o nouă paradigmă, care urmărește să ofere Regiunii capacitățile și rețelele necesare pentru a detecta, verifica și notifica, rapid, amenințări pentru sănătate - noi și în evoluție - și pentru a reacționa eficient la situațiile de urgență cauzate de orice pericol, un plan bazat pe principiile solidarității, transparenței și responsabilității”, explică dr. Gerald Rockenschaub, director regional pentru urgențe OMS pentru Europa.

Planul de tranziție stabilește modul în care trebuie gestionate activitățile COVID-19 și integrate în 5 componente de bază ale arhitecturii globale de sănătate propusă de OMS pentru pregătirea, reacția și rezistența în situații de urgență în sănătate (HEPR - Health Emergency Preparedness, Response and Resilience): supraveghere/control pe bază de colaborare, inclusiv utilizarea instrumentelor digitale pentru a colecta și analiza date despre COVID-19 * protecția comunităților de-a lungul ciclului de urgență pentru a le permite să ia decizii bine fundamentate în vederea aplicării de măsuri care să le protejeze sănătatea în situații de urgență * îngrijiri medicale de calitate - de la formarea lucrătorilor din domeniul sănătății, consolidarea bazelor pentru o îngrijire sigură, cuantificabilă și de înaltă calitate, până la investiții substanțiale în serviciile de sănătate și sistemele de îngrijire de urgență * contramăsuri, cum ar fi învățarea din experiența vaccinării împotriva COVID-19 și susținerea vaccinării, ca parte a eforturilor de imunizare * cooperare/coordonare, de la planurile de răspuns la pandemia de COVID-19 și gripă, la planul integrat al pandemiei de virus respirator.

Statele membre trebuie să investească în mod strategic și durabil în pregătirea pentru pandemii, menținând în același timp vigilența printr-o pregătire care poate răspunde la noile amenințări pentru sănătate și asigurând continuitatea și reziliența serviciilor de sănătate.

(sursa - who.int/europe/news/item/12-06-2023-with-the-international-public-health-emergency-ending-who -europe-launches-its-transition-plan-for-covid-19)

De menționat, nu în ultimul rând, faptul că, săptămâna trecută, OMS și Comisia Europeană au anunțat încheierea unui “parteneriat istoric” prin care se va implementa un nou sistem de control al mobilității la nivel global, pe modelul “certificatului verde” din perioada pandemiei.

“În iunie 2023, OMS va prelua sistemul UE de certificare digitală privind COVID-19 pentru a institui un sistem global care va contribui la facilitarea mobilității globale și la protejarea cetățenilor din întreaga lume de amenințările actuale și viitoare la adresa sănătății. Acesta este primul element constituit al Rețelei mondiale de certificare a sănătății digitale, care va dezvolta o gamă largă de produse digitale pentru a asigura o sănătate mai bună pentru toți”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

“Faptul că se instituie o astfel de tehnologie este o problemă în sine. S-a spus că în primă fază va fi folosit pentru a dovedi o anumită formă de vaccinare, după care va fi folosit pentru un fel de dosar al pacientului, adică, toate datele sale persoanele, individuale, vor fi accesate”, a explicat europarlamentarul Cristian Terheș, la un post de televiziune.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu