“VIOLENȚA DOMESTICĂ NE PRIVEȘTE PE TOȚI!”

Distribuie pe:

În interesul susținerii formării profesionale continue a polițiștilor, în domeniul prevenirii și combaterii formelor de manifestare a violenței domestice, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Serviciul de Ordine Publică din cadrul IPJ Mureș, împreună cu I.E.E.S.R. - Centrul de Prevenire a Violenței Domestice Târgu Mureș derulează un proiect comun, sub mesajul “VIOLENȚA DOMESTICĂ NE PRIVEȘTE PE TOȚI!”.

Proiectul se derulează în perioada iunie-septembrie 2023, timp în care o echipă formată din polițiști de prevenire și ordine publică, alături de specialiști cu vechime din cadrul I.E.E.S.R. - Centrul de Prevenire a Violenței Domestice Târgu Mureș organizează sesiuni de formare la nivelul subunităților de poliție.

Aceste sesiuni se adresează polițiștilor cu atribuții în gestionarea cazurilor de violență domestică, de la nivelul fiecărei poliții municipale/orășenești sau secții rurale. Printre beneficiari se numără, în special, polițiștii nou-încadrați sau cei aflați în procesul de pregătire profesională inițială.

De la debutul proiectului, au avut loc întâlniri cu peste 100 de polițiști de la Secțiile Gornești, Petelea, Deda, Brâncovenești, Breaza, Ungheni, Zau de Câmpie, precum și de la Polițiile Reghin, Ungheni și Iernut.

Cu ocazia sesiunilor de pregătire s-a creat așadar cadrul necesar consolidării informațiilor pentru gestionarea adecvată și eficientă a cazurilor de violență în familie pe termen lung, pentru stabilirea parteneriatului în scopul protejării victimelor, dar și a informațiilor în legătură cu formele de manifestare ale violenței în familie, psihologia victimei, importanța cooperării cu alte structuri/instituții/organizații, abordarea integrată a cazurilor, modul optim de adresare, importanța unor gesturi/cuvinte în ascultarea/audierea victimei, copiilor și resursele concrete din comunitate.

De asemenea, au fost abordate informații legate de rolul D.G.A.S.P.C. în domeniul abordat, serviciile oferite, precum și în legătură cu furnizorii de servicii de asistență pentru victimele violenței domestice, respectiv datele de contact ale acestora.

Prevenirea și combaterea formelor de manifestare ale violenței domestice rămân o prioritate pentru Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, date fiind implicațiile pe care acest fenomen le poate avea în plan personal, familial și social.

În ultimii ani au fost realizate importante progrese în domeniul legislativ, iar la nivel județean au fost derulate numeroase activități în interesul sublinierii unor demersuri ce vin în sprijinul victimelor, precum: reacția din partea victimei, solicitarea de ajutor, sesizarea poliției ori contactarea unor servicii de suport.

O abordare eficientă a cazurilor presupune colaborarea cu alte instituții ce pot oferi sprijin, iar în județul Mureș, parteneriatul Poliție - I.E.E.S.R. - Centrul de Prevenire a Violenței Domestice Târgu Mureș (furnizori de servicii de asistență, cu vechime de aproape 20 de ani) poate fi redat drept exemplu.

Amintim că prevenirea și combaterea violenței în familie reprezintă un obiectiv specific al poliției mureșene, dar și o prioritate la nivel național. În acest sens, polițiștii continuă activitățile de informare și conștientizare.

IPJ MUREȘ

Lasă un comentariu