Copiii au propriul avocat!

Distribuie pe:

În cadrul instituției Avocatul Poporului, există un departament special care apără exclusiv drepturile copiilor cu vârsta de până la 18 ani, în situații privind abuzurile fizice, psihice, sexuale, dispariții, sărăcie, păstrarea legăturilor personale cu persoanele de care sunt atașați sau cu părinții plecați la muncă în străinătate, precum și orice situație în care drepturile copiilor sunt încălcate.

Concret, Avocatul Copilului are responsabilitatea de a primi și de a soluționa plângerile individuale făcute direct de copii, de părinți, de reprezentanții legali ai acestora sau de către orice persoană care constată un abuz săvârșit asupra unui copil.

Odată ce sunt semnalate abuzuri asupra copiilor, Avocatul Copilului poate formula cereri de chemare în judecată sau poate reprezenta minorul în instanță. Aceeași procedură se aplică și în cazul exploatării sexuale, exploatării prin muncă, a traficului de ființe umane, a neglijării și a oricărei alte forme de abuz, fizic sau psihic.

Printre drepturile de bază în interesul superior al copilului care trebuie să fie respectate este familia. Conform acestuia, copilul are dreptul să își cunoască părinții și să crească alături de aceștia, mai puțin în cazurile în care aceștia nu au grijă în mod corespunzător de el și îl pun în pericol. Dacă părinții sunt despărțiți, copilul are dreptul să păstreze legătura cu ambii părinți, dar și cu persoanele de care este atașat, iar dacă este lipsit de propria familie, are dreptul să fie protejat și să crească într-o altă familie sau într-un mediu asemănător.

Urmează educația (copiii au dreptul să urmeze cursurile școlare și, împreună cu părinții, să își aleagă școala și profilul, în funcție de aptitudinile și interesele fiecăruia), sănătatea (dreptul să primească îngrijiri medicale și să fie protejați împotriva efectelor nocive ale alcoolului, tutunului și drogurilor), religie și cultură (copiii au dreptul să aibă aceeași religie ca și familia din care fac parte, să cunoască limba și obiceiurile propriei familii, chiar dacă acestea sunt diferite de ale celorlalți oameni din jur), identitatea (toți copiii au dreptul să aibă documente de identitate - certificat de naștere, în care sunt menționate numele și prenumele, data și locul nașterii, numele părinților, cetățenia și, ulterior împlinirii vârstei de 14 ani, carte de identitate), egalitatea (copiii trebuie tratați în mod egal, indiferent de rasă, sex, limbă sau religie, opinie, țara de origine, situația materială, capacitatea fizică, apartenență etnică).

De asemenea, copiii au dreptul la bunăstare (un loc în care să locuiască, la hrană, îmbrăcăminte, la un mediu în care să se poată dezvolta armonios, fără să fie obligați să muncească), protecție (împotriva oricărei forme de violență), opinie (au dreptul să își spună propria părere atunci când adulții iau decizii care influențează viața lor și trebuie încurajați șă își exprime opiniile, iar adulții să le asculte și să țină cont de ele), informare (cu privire la drepturile pe care le au, cu privire la modul în care și le pot exercita, precum și să depună singuri plângeri referitoare la încălcarea drepturilor lor) și timp liber și odihnă (toți copiii au dreptul să beneficieze de timp liber, pe care să îl petreacă prin diferite activități, specifice vârstei și interesului).

*

Pentru a sesiza departamentul Avocatul Copilului, pot fi trimise e-mailuri la adresa avocatul-copilului@avp.ro, se poate suna la numărul de telefon 021.312.71.34 sau pot fi contactate birourile teritoiale ale Avocatului Poporului. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu