Liderul prorus din Herson, amenințare la adresa României și Republicii Moldova

Distribuie pe:

Autoritățile proruse din Herson amenință cu “lovituri de răspuns” ale armatei ruse, după ce ucrainenii au atacat podul Ciongar, care leagă Peninsula Crimeea și regiunea Herson. Printre țintele amintite de guvernatorul numit de Moscova se numără și podul peste Prut dintre localitatea Giurgiulești din Republica Moldova și Galați, informează agenția basarabeană Unimedia.

În replică, Ministerul de Externe și premierul Marcel Ciolacu au transmis un mesaj în care condamnă afirmațiile guvernatorului din Herson: “România condamnă ferm declarațiile așa-zisului reprezentant al Rusiei în Herson, regiune ucraineană ocupată ilegal de Rusia. Astfel de declarații la adresa Republicii Moldova care vizează și o parte a teritoriului României, aliat al NATO, sunt inacceptabile. Totodată, lovirea infrastructurii civile e crimă de război” au scris pe Twitter ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu și premierul Marcel Ciolacu.

Guvernatorul rus al regiunii Herson, Vladimir Saldo, i-a avertizat pe ucraineni, într-un mesaj video, că forțele armate ruse știu coordonatele podurilor din Ucraina, dar și din Republica Moldova: “Vă transmit un salut călduros: noi cunoștem coordonatele podurilor din Odesa, ale podului Giurgiulești, care a fost în componența Ucrainei, dar acum îi aparține Republicii Moldova. Toate coordonatele noi le cunoaștem”, a amenințat Vladimir Saldo. La Giurgiulești este un pod rutier de frontieră peste râul Prut, între localitățile Giurgiulești (Republica Moldova) și Galați (România), cu o lungime de 125 de metri. A fost construit în 1949 și reabilitat la finalul anului 2021.

Șeful misiunii diplomatice ruse de la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru a da explicații pe marginea amenințărilor lansate de reprezentantul Federației Ruse din Herson, teritoriu ucrainean aflat sub ocupație rusă, care a amenințat cu distrugerea podului de la Giugiulești, potrivit TV8.md preluată de presa din România: “Republica Moldova condamnă cu fermitate declarațiile recente ale unui reprezentant al Federației Ruse din Herson, teritoriu ucrainean aflat sub ocupație rusă, în care a fost amenințată direct țara noastră. Astfel de declarații sunt total inacceptabile. Nu vom tolera un astfel de limbaj îndreptat împotriva Republicii Moldova”, a transmis Igor Zaharov, consilierul pe comunicare al ministrului moldovean de externe. (I.S.)

Ileana Sandu

(Sursa foto: https://www.digi24.ro)

Lasă un comentariu