36% din medicii României sunt în stare de burnout nivel ridicat și foarte ridicat

Distribuie pe:

Președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a declarat joi că 36% din medicii români sunt în stare de burnout nivel ridicat și foarte ridicat.

“Sindromul de burnout este o problemă destul de răspândită în România în medicină și nu numai în România. Volumul de muncă foarte mare, sarcini multe, presiunea timpului, încărcătură emoțională și decizii dificile care trebuie luate imediat. (...) Burnout are o consecință directă asupra actului medical. (...) 36% din medicii României sunt în stare de burnout nivel ridicat și foarte ridicat. Ridicat 32% și foarte ridicat 4%. 58% acuză epuizare fizică. (...) 47% din tinerii medici au burnout la nivel înalt și foarte înalt”, a spus Coriu, la o conferință de presă.

Potrivit acestuia, specialitățile cu cel mai mare risc sunt ATI, medicina de urgență, oncologia și hemato-oncologia, pediatrie, chirurgie.

El a spus că România are 55.622 de medici, ceea ce ar însemna o medie de 2,9 medici la mia de locuitori, apropiată de media europeană.

“În România, în mai, aveam 55.622 de medici. (...) 55.600 la o populație a României de 19 milioane ar însemna undeva un procent de 2,9 medici la 1.000 de locuitori. Cee ce nu ar fi foarte rău față de media europeană, care este undeva între 3 și 3,5. Dacă ne uităm la repartiția acestor medici, vedem că cea mai mare parte sunt concentrați în zonele universitare. Vedem Bucureștiul care are 7 medici la 1.000 de locuitori. (...) Vedem Dolj, Timiș, Cluj, Iași care au între 4 și 6 medici la 1.000 de locuitori. Avem Bihor, Arad, Alba, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeș, Sibiu, Brașov, Mureș, Constanța care au între 2 și 4 medici la 1.000 de locuitori. 24 de județe au între 1 și 2 medici la 1.000 de locuitori. Două județe, Ilfov și Călărași, care au sub un medic la 1000 de locuitori”, a arătat medicul.

Potrivit acestuia, 68% dintre medici au între 28 și 55 de ani. În ceea ce privește medicina de familie, peste 50% dintre medici au peste 60 de ani.

În ceea ce privește polițele de malpraxis, 87% dintre medici consideră că acestea nu își ating obiectivele.

“Despre eficiența sistemului actual de poliță de asigurare de malpraxis, 87% dintre medici consideră că aceste polițe nu își ating obiectivele”, a spus președintele CMR. (Agerpres)

Lasă un comentariu