Ce șanse au cuplurile în funcție de tipul relației

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Illinois, citați de unica.ro, susțin că, după ce au analizat 376 de cupluri necăsătorite, timp de 9 luni, au identificat patru tipuri de relații, care pot indica probabilitatea ca partenerii să rămână împreună.

Cuplurile au fost clasificate după angajamentul partenerilor de a se căsători și motivele din spatele acestei decizii. Printre lucrurile considerate că ar putea afecta relația în mod negativ sunt petrecerea a prea mult timp cu prietenii, luptele din cuplu și lipsa intereselor comune, iar reușita este susținută de întâlnirile cu familia partenerului, disponibilitatea de a sta împreună și lucrurile care îi leagă pe cei doi.

Cuplul dramatic - Relația merge spre extreme, cu mai multe coborâșuri decât urcușuri. Partenerii își petrec mult timp în activități separate și au păreri negative despre legătura lor. În plus, familiile și prietenii nu prea susțin astfel de cupluri.

Persoanele care se află într-o astfel de relație prezintă de două ori mai multe riscuri să se despartă decât cei aflați în alte categorii.

Cuplul centrat pe partener - Cuplul centrat pe partener (considerat centrul universului) are puține momente de regres. Partenerii sunt foarte apropiați și aproape depind unul de celălalt.

Ei se folosesc de ceea ce se întâmplă în relația lor pentru a-și duce angajamentele la un nivel mult mai profund. Au cel mai înalt nivel de conștiență, ceea ce înseamnă că își acordă o atenție și o grijă foarte mare, iar deciziile le iau în cadrul cuplului. Persoanele din grupul axat pe partener vor avea relații pozitive, trecând în mod firesc de la o legătură obișnuită, la un angajament serios.

Cuplul implicat social - Acest tip de cuplu se confruntă cu foarte puține schimbări. Cuplurile de societate au o rețea socială comună și se bazează pe aceasta atunci când iau deciziile legate de viitorul lor. Faptul că au mulți prieteni comuni îi fac pe cei doi să aibă o legătură și mai strânsă, să se simtă și mai apropiați și să își ia angajamente solide unul față de celălalt.

Deși este o relație de durată, acest tip de conexiune se bazează prea mult pe ceea ce gândesc alții și, prin urmare, are o bază șubredă.

În conflict - În acest tip de cuplu, partenerii se “luptă” unul cu celălalt și au parte de multe despărțiri. Partenerii funcționează între două extreme: conflictul, care îi îndepărtează unul de celălalt, și pasiunea, care îi atrage și îi face să se împace, dar acest tip de relație nu este de durată, întrucât oamenii nu pot trăi fără să înnebunească într-o astfel de tensiune continuă.

*

Totuși, oamenii de știință atrag atenția că această clasificare este o simplificare a modurilor în care pot decurge relațiile și indică mai degrabă anumite tendințe, însă majoritatea cuplurilor nu se pot încadra perfect într-o singură categorie.

Concluzia specialiștilor este că relația axată pe partener are cele mai mari șanse de a funcționa pe termen lung. Cuplurile implicate social și cele conflictuale sunt longevive, cele dramatice durează cel mai puțin, iar atunci când se combină mai multe tipuri, relația funcționează mai ușor. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu