Primul computer tomograf din lume bazat pe tehnologia photon-counting, Naeotom Alpha, inaugurat la Centrul medical Cardiomed

Distribuie pe:

La sfârșitul săptămânii trecute a fost înregistrată o nouă premieră în medicina mureșeană. La centrul medical Cardiomed, recunoscut în diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare, a fost inaugurat, în premieră, computerul tomograf bazat pe tehnologia photon-counting, Naeotom Alpha. “Această realizare marchează o nouă etapă în dezvoltarea imagisticii medicale avansate și pune România pe harta tehnologiei medicale de ultimă generație”, au transmis, cu această ocazie, reprezentanții Cardiomed.

Conform publicației medichub.ro, tehnologia photon-counting, dezvoltată de cercetătorii Siemens Healthineers pentru Naeotom Alpha, reprezintă “cea mai importantă descoperire în domeniu de la inventarea tehnicii CT”. S-a reușit astfel să se depășească limitările unui computer tomograf convențional, precizează publicația citată.

“Naeotom Alpha reinventează tehnica CT oferind imagini de înaltă rezoluție, cu vizualizarea leziunilor de mici dimensiuni și a celor mai fine detalii pentru un diagnostic cât mai precis, la doze minime de radiație. Totodată, (...) redefinește populația de pacienți care poate fi examinată prin CT, permițând efectuarea de tomografii și în cazurile în care nu era posibil în trecut și permite totodată creșterea frecvenței de monitorizare a pacienților atunci când este necesară”, se arată într-un comunicat de presă.

“Datorită tehnologiei unice pe care o folosește, Naeotom Alpha permite scanarea cu cea mai mică doză de radiații produsă vreodată de un CT, doză care ajunge aproape de nivelul unei radiografii. Naeotom Alpha este instrumentul care îi permite medicului să pună rapid un diagnostic precis, chiar în cele mai dificile situații, care în absența acestei tehnologii avansate ar fi cerut investigații suplimentare, și să demareze protocolul terapeutic imediat”, a declarat Florin Preoteasa, MR&CT Portfolio Solution Manager la Siemens Healthineers.

Aparatul, care a ajuns în premieră la centrul Cardiomed din Târgu Mureș, este un instrument de diagnostic rapid și eficient cu numeroase aplicații. În cardiologie, o examinare a inimii, pentru a pune în evidență arterele coronare, se face în câteva secunde, la orice ritm cardiac, iar imaginea este una de selecție care poate confirma cu precizie și cu certitudine prezența patologiei stenozante, pe toată lungimea vasului.

Tehnica utilizată de Naeotom Alpha a avut nevoie de aproape 20 de ani de cercetare și dezvoltare.

(sursa: cardiomed și medichub.ro)

Lasă un comentariu