Indemnizația parlamentarilor, diminuată cu până la 50% pentru violență fizică/verbală la adresa altui demnitar

Distribuie pe:

Regulamentul modificat al activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, ce a fost supusă, ieri, votului plenului comun al Parlamentului, stabilește diminuarea indemnizației cu până la 50%, pe o durată de maximum șase luni, pentru exprimarea votului prin mijloacele electronice prin utilizarea cardului de vot electronic al unui alt parlamentar, pentru desfășurarea unui banner în plen sau în sălile în comisiilor comune, pentru înregistrarea sau transmiterea, în direct, a ședințelor comisiilor comune, pentru violența fizică utilizată împotriva unui alt parlamentar sau demnitar, pentru violența verbală constând în țipete, injurii, amenințări, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar sau alt demnitar.

Prin excepție, deputații sau senatorii pot transmite sau înregistra ședințe ale plenului Parlamentului sau ședințe comune ale comisiilor numai în perimetrul din sala de ședințe alocat grupului parlamentar ai cărui membri sunt, sau în cazul celor neafiliați, în perimetrul alocat acestora.

Utilizarea violenței verbale constând în țipete, înjurii, amenințări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar sau alt demnitar se poate sancționa prin reducerea duratei luării de cuvânt la maximum 10 secunde pe intervenție pentru o perioadă de până la trei luni în cadrul ședințelor comune ale celor două camere, începând cu ziua aplicării sancțiunii disciplinare.

O altă sancțiune este retragerea și punerea la dispoziția secretariatului general al Camerei Deputaților sau al Senatului, pentru o perioadă de până la șase luni, a personalului angajat sau autoturismelor repartizate grupului parlamentar care prin acțiunile sale pune în pericol buna funcționare și siguranța autorității publice a demnitarilor sau a angajaților acesteia în incinta Parlamentului.

“Abaterile care implică aplicarea sancțiunilor se constată de către Comisia care are în competență analiza problemelor de disciplină la nivelul camerei al cărui membru este parlamentarul a cărui sancționare se propune la sesizarea președintelui de ședință, a unui grup parlamentar ori a unui deputat sau senator. Sesizarea se adresează președintelui camerei respective, în termen de cel mult 30 de zile de la data săvârșirii faptei”, se mai arată în raportul Comisiei pentru Statutul senatorilor și deputaților. (Agerpres)

Lasă un comentariu