Cercetători ai activității lui Emil Dandea, cetățeni de onoare ai Târgu Mureșului

Distribuie pe:

În urmă cu 100 de ani, la Târgu Mureș, liberalul Emil Aurel Dandea își începea primul său mandat de primar.

Este unul dintre motivele pentru care noi, reprezentanții grupului liberal din Consiliul Local Târgu Mureș, am ales să propunem în 2023 pentru titlul de Cetățean de onoare al municipiului două personalități care s-au aplecat, cu acribie, asupra realizărilor fostului primar liberal din perioada interbelică: dr. Virgil Pană - muzeograf și cercetător, a cărui carieră se întinde pe mai multe decenii, respectiv Dimitrie Poptămaș, director la Biblioteca Județeană Mureș timp de peste 20 de ani.

* În calitate de cercetător, dr. VIRGIL PANĂ a publicat studii și volume extrem de relevante pentru spațiul mureșean, dacă ar fi să amintim doar cunoscuta lucrare dedicată fostului primar liberal interbelic al orașului reședință de județ “Emil A. Dandea - Un moț primar la Târgu-Mureș” (2012). A fost curator a zeci de expoziții și a editat numeroase volume cu tematică istorică națională, între cele mai apreciate numărându-se “Românii mureșeni pe fronturile Marelui Război”, dedicat Centenarului Marii Uniri, din 2018.

* Președintele Centrului de Dezbateri Socio-Politice “Emil Dandea” din Târgu Mureș, unul dintre membrii Comitetului de inițiativă pentru amplasarea statuii fostului primar liberal în centrul orașului, domnul DIMITRIE POPTĂMAȘ este tipul intelectualului prin excelență. În calitate de director la Biblioteca Județeană Mureș, a gestionat atât echipe, cât și fonduri de carte extrem de prețioase, colecții de carte dintre cele mai vechi din Transilvania, printre care biblioteca științifică enciclopedică constituită în epoca iluminismului de cancelarul Transilvaniei din perioada 1791-1822 Teleki Samuel, de peste 200.000 de volume, cuprinzând cărți și periodice vechi, incunabule, ediții comentate ale clasicilor vechi și latini, carte veche românească și maghiară, manuscrise de o valoare inestimabilă și de notorietate internațională.

Munca de la Bibliotecă a fost dublată de o intensă activitate publicistică - între lucrările scrise, este de referință “Prezența și circulația vechilor tipărituri românești în zona superioară a Văii Mureșului” (2008).

Remarcăm și implicarea în viața Cetății și în promovarea spiritului românesc, inclusiv peste hotare. În Chișinău, funcționează și astăzi Biblioteca “Târgu Mureș”, înființată de el în 1996.

Considerăm că, prin toată activitatea lor, cele două personalități au adus servicii importante imaginii și identității orașului nostru și merită pe deplin titlul de Cetățean de onoare al municipiului Târgu Mureș.

Salutând votul în acest sens al Consiliului Local Municipal Târgu Mureș, îi felicităm călduros și le urăm cât mai multe reușite!

ALEX GYORGY, viceprimar

Lasă un comentariu