A crescut interesul pentru agricultura ecologică

Distribuie pe:

“Agricultura ecologică este o metodă agricolă care urmărește să producă alimente utilizând substanțe și procese naturale. Prin urmare, ea are un impact limitat asupra mediului, pentru că încurajează: utilizarea responsabilă a energiei și a resurselor naturale; păstrarea biodiversității; conservarea echilibrelor ecologice regionale; creșterea fertilității solului; menținerea calității apei.

În plus, normele privind agricultura ecologică încurajează un standard ridicat de bunăstare a animalelor și le impun fermierilor să răspundă nevoilor lor comportamentale specifice”, se arată pe site-ul Comisiei Europene. Datorită interesului consumatorilor pentru produsele bio, agricultura ecologică a cunoscut, în ultimii ani, o ascensiune rapidă. Legislația europeană a adoptat noi norme, care să asigure un cadru juridic eficient pentru sector.

Europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei AGRI, a postat, recent, pe o rețea de socializare, o serie de date furnizate de Eurostat, conform cărora, suprafețele cultivate ecologic au crescut în UE. Potrivit informațiilor prezentate, între 2012 și 2021, suprafața agricolă cultivată în mod ecologic s-au mărit în aproape toate țările Uniunii Europene: de aproape patru ori în Portugalia (+283%) și Croația (+282%), unde s-au înregistrat cele mai mari rate de creștere din UE, în Franța (+169%) și s-a dublat în Ungaria (+125%) și România (+101%). Conform aceleiași surse, cele mai mici ponderi în ceea ce privește culturile ecologice au fost în Bulgaria (1,7%) și Malta (0,6%).

În județul Mureș, din informațiile furnizate de instituțiile abilitate din domeniu, sunt 574 fermieri care cultivă suprafețe ecologic.

B.V.

Lasă un comentariu