29 Iunie 2023 - Ziua Dunării - sărbătoarea fluviului care străbate cele mai multe granițe din lume

Distribuie pe:

În fiecare an, pe 29 iunie, sărbătorim Ziua Dunării. Această zi a fost marcată începând din 1994, când a fost semnată la Sofia convenția privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului.

Manifestări care marchează Ziua Dunării se desfășoară în toate cele 10 state dunărene, iar unele dintre acestea se concentrează pe adoptarea de măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului. În același timp, această zi este dedicată cunoașterii și protejării fluviului, care unește Europa de la vest la est.

Despre Dunăre

Al doilea fluviu ca lungime din Europa, după Volga, Dunărea izvorăște din Munții Pădurea Neagră și se varsă în Marea Neagră. Curge pe o distanță de 2.858 de kilometri și traversează 10 țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina) și 4 capitale (Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad), fiind fluviul care trece prin cele mai multe granițe din lume.

Dunărea străbate România pe o distanță de 1.075 de kilometri, cea mai lungă dintre toate țările riverane fluviului.

Delta pe care o formează la vărsare este cea mai mare zonă umedă din Europa și cea mai importantă arie protejată din lungul Dunării. Peste 5.000 de specii de floră și faună sunt adăpostite în Delta Dunării, aceasta fiind recunoscută ca una dintre zonele cu cea mai mare biodiversitate din lume, comparativ cu suprafața sa.

Chiar dacă delta a fost declarată rezervație a biosferei în anul 1990, acest loc, alături de altele aflate de-a lungul fluviului, a suferit modificări considerabile, mai ales în ultimul secol. În prezent, Bazinul Dunării acoperă doar 20% din suprafața lui inițială și doar jumătate din această suprafață mai prezintă caracteristici naturale în adevăratul sens al cuvântului, cealaltă jumătate fiind puternic antropizată prin baraje și îndiguiri.

***

Delta Dunării, “împărăția apelor” și a pământurilor plămădite de ape, este plină de poezie. Apele mării și-au restrâns domeniul și s-a arătat uscatul, un pământ tânăr, clădit sub ochii noștri din rocile fărâmițate ale munților și din solul fertil al câmpiilor, cu dăruire împrospătat de bătrânul Istru, cum numeau anticii Dunărea din părțile noastre (partea occidentală a Dunării se numea Danubiu).

Se dă o luptă neîncetată între apă și uscat, din care uscatul iese mereu biruitor. Marea se retrage, în timp ce uscatul ia forma unor degete de-a lungul cărora apele fluviului înaintează spre est. Bogățiile naturale ale deltei: pământul și apa, flora și fauna sunt de fapt componentele economice, dar și turistice ale teritoriului și peisajului geografic originar.

Farmecul Deltei

Măiastra împletitură de apă și uscat, delta apare primăvara ca o îmbrăcăminte țesută miraculos din galbenul apelor încărcate de povara aluviunilor și din verdele stufului, zămislire a malului.

Stufurile înalte și zvelte se pleacă încet la adierea vântului, iar sumedenie de păsări cu formele, dimensiunile, și culorile cele mai variate plutesc dincolo de ele în văzduh. Ca într-un imens laborator geologic și biologic, se naște pământul, iar viața își caută noi căi de afirmare. Luând cele mai diferite aspecte, viața clocotește în adâncul apelor, la suprafață și în aer, dar totul este calm și tăcut, ca la început de lume.

(Sursa: https://romaniasalbatica.ro)

Sursa foto: Pixabay

Lasă un comentariu