Semnalăm... Semnalăm - Promovarea producției de biogaz pe bază de gunoi de grajd

Distribuie pe:

În cursul săptămânii trecute a fost publicat în Monitorul oficial Ordinul 1496/2023 al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor privind schema de ajutor de stat pentru fermele mari, cooperative, parteneriate, primării. Prin intermediul acesteia se dorește sprijinirea investițiilor destinate promovării producției de biogaz pe bază de gunoi de grajd. Schema se aplică numai instalațiilor noi de producere a energiei utilizând surse regenerabile, respectiv biogaz și pentru proiectele care propun ca și acțiuni realizarea capacităților de producere a energiei, utilizând surse regenerabile, respectiv biogaz produs prin utilizarea ca materie primă a gunoiului de grajd și a altor deșeuri compostabile.

Conform schemei aprobate recent, măsurile de sprijin acordate solicitanților pentru realizarea de investiții constau în acordarea de alocări financiare din fonduri europene (granturi). Intensitatea ajutorului de stat acordat este de maximum 90% din costurile eligibile. Pentru un proiect de investiții se poate acorda un ajutor maxim de 3.740.066 euro, la cursul de schimb InforEURO din data semnării contractului de finanțare.

Schema de ajutor de stat pentru promovarea producției de biogaz pe bază de gunoi de grajd se aplică până în 30 iunie 2026. Prima procedură de licitație competitivă, deschisă, transparentă și nediscriminatorie pentru selectarea beneficiarilor se va organiza anul acesta. Un nou apel pentru suma rămasă neutilizată va avea loc în situația în care bugetul schemei de ajutor de stat nu se consumă integral după prima procedură.

Condiții de eligibilitate

Bugetul alocat schemei va fi din fonduri europene asigurate prin Planul național de redresare și reziliență și cofinanțare de la bugetul de stat, alocată prin mecanismul de supracontractare. În cadrul schemei s-a stabilit că pot fi maximum 15 beneficiari ai ajutorul de stat oferit prin schemă.

Se consideră costuri eligibile în cadrul investiției amenajarea terenului; amenajări pentru protecția mediului și aducerea terenului la starea inițială; utilități; investiția de bază, incluzând construcții și instalații, utilaje și echipamente tehnologice, precum și montajul acestora, dotări; organizarea de șantier; teste și probe tehnologice; cheltuieli cu publicitatea; cheltuieli de supervizare, prevede Ordinul 1496/2023 al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. (B.V.)

Vasile Bota

Lasă un comentariu