Belarusul a încălcat spațiul aerian al Poloniei

Distribuie pe:

Polonia a acuzat marți Belarusul de încălcarea spațiului aerian, transmit AFP și dpa.

Ministerul apărării de la Varșovia a comunicat că două elicoptere belaruse au trecut frontiera în regiunea Bialowieza, la circa 250 de km la est de capitala poloneză, zburând la altitudine mică, ceea ce a îngreunat detectarea radar.

Forțele armate ale Poloniei anunțaseră anterior că elicopterele, care efectuau o misiune de instruire, nu au încălcat spațiul aerian al țării, însă ulterior și-au retractat afirmația.

Conform ministerului, Polonia și-a informat aliații din NATO despre incident.

Ministrul apărării Mariusz Blaszczak a ordonat sporirea efectivelor la frontieră și alocarea unor resurse suplimentare, inclusiv elicoptere de atac, fără a face publice detalii.

Polonia a reamplasat unele forțe militare dinspre vest înspre est după ce în Belarus au ajuns mercenari din compania rusă Wagner. Sâmbăta trecută, premierul Mateusz Morawiecki și-a exprimat îngrijorarea privind deplasările Wagner în Belarus, către Polonia, avertizând că astfel situația la frontieră devine “și mai amenințătoare”. El a susținut că mercenarii “se vor deghiza probabil în grăniceri belaruși, ajutând imigranți clandestini să intre pe teritoriul polonez”, și că este vorba de “încă un pas către mai multe atacuri hibride pe teritoriul polonez, pentru a destabiliza Polonia”.

Mercenarii din subordinea lui Evgheni Prigojin au ajuns în Belarus după eșecul revoltei din 23-24 iunie împotriva Moscovei, iar în prezent grupul Wagner participă la instruirea militarilor belaruși, cu ajutorul experienței dobândite în războiul din Ucraina.

Ministerul apărării de la Minsk a reacționat la acuzații arătând că acestea “au fost făcute de armată și de liderii politici polonezi pentru a justifica încă o dată creșterea forțelor și a mijloacelor în apropierea frontierei belaruse”. (AGERPRES)

Lasă un comentariu