Crucile din cimitirul Valea Uzului au fost îndepărtate. Președintele CJ Harghita: “Bucuria mea este vizibilă pentru că eforturile noastre nu au fost în zadar”

Distribuie pe:

Joi după amiază, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a postat pe pagina sa de facebook un mesaj prin care anunța faptul că au fost îndepărtate crucile din beton amplasate ilegal în cimitirul militar din Valea Uzului. În postarea sa, Borboly s-a referit la curcile din beton ca fiind “structuri din beton”. “Vești bune! În acest moment, structurile din beton (crucile - n.r.) ridicate ilegal sunt transportate din cimitirul din Valea Uzului. Bucuria mea este vizibilă pentru că eforturile noastre nu au fost în zadar și Dărmăneștiul a recunoscut că trebuie să-și îndeplinească obligația și a executat sentința”, a scris președintele CJ Harghita. El a mai transmis că în ultima vreme a primit multe amenințări.

La rândul său, primarul comunei harghitene Sânmărtin, Birtalan Sandor, a declarat pentru agenția de presă ungară MTI că s-a deplasat joi la fața locului pentru a verifica dacă într-adevăr crucile au fost înlăturate. “Am verificat locul, crucile, monumentul și suporturile pentru steaguri au fost îndepărtate” - a declarat primarul, agenției MTI. În opinia sa, cazul s-a încheiat, hotărârea definitivă a instanței a fost executată. Conform relatării lui Sándor Birtalan, în momentul în care au ajuns la fața locului, nu era nimeni acolo, de aceea nu poate afirma cu siguranță că obiectele amplasate ilegal au fost îndepărtate de administrația locală din Dărmănești. El crede că nimeni altcineva nu ar fi îndrăznit să intervină și că au rămas urme de mașini de lucru, demolarea a durat probabil câteva ore, de aceea presupune că a intervenit orașul din județul Bacău.

Primăria orașului Dărmănești a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă să îndepărteze crucile și să readucă cimitirul la starea inițială. Prin sentința dată în 10 februarie 2023, Curtea de Apel Bacău a confirmat hotărârea din prima instanță și a anulat autorizația de construcție a parcelei românești din cimitir și a dispus demolarea construcției ilegale.

În data de 25 februarie 2023, Tribunalul Județean Bacău a anulat definitiv dreptul de proprietate a orașului Dărmănești asupra cimitirului. Tribunalul a menținut hotărârea de primă instanță, care a anulat hotărârea consiliului local al orașului moldovean, prin care a declarat cimitirul militar din Valea Uzului proprietate publică a orașului, înregistrând ulterior în cartea funciară pe numele său suprafața de 7.979 mp a cimitirului. Pe pagina de facebok a Consiliului Județean Harghita au fost publicate cinci fotografii în care se poate vedea locul rămas gol după îndepărtarea crucilor. (D.B.) (sursa foto: Harghita Megye Tanacsa)

Lasă un comentariu