4 Iulie, Ziua Statelor Unite ale Americii

Distribuie pe:

Astăzi, în 4 iulie, americanii sărbătoresc, pentru a 247-a oară, ziua națională, care marchează adoptarea Declarației de independență, ratificată de Congres în 4 iulie 1776, prin care cele treisprezece colonii ale Marii Britanii din America de Nord s-au declarat independente față de Regatul Unit al Marii Britanii.

“Noi considerăm aceste adevăruri evidente, că toți oamenii sunt egali, că ei sunt înzestrați de Creator cu anumite Drepturi inalienabile, că printre acestea sunt Viața, Libertatea și căutarea Fericirii. Că, pentru a asigura aceste drepturi, Guverne sunt instituite printre oameni, izvorând puterile lor doar din consimțământul celor guvernați, Că atunci când orice Formă de Guvernare devine distructivă acestor scopuri, este dreptul poporului de a o modifica sau elimina, și să instituie nouă Guvernare, stabilindu-i fundația pe astfel de principii și organizându-i puterile în asemenea formă, încât să le pară lor cel mai probabil să producă Siguranță și Fericire”, se afirmă în Declarația de independența a Statelor Unite ale Americii. Declarația de Independență a servit însă și unui alt scop: ideile sale au inspirat un sprijin de masă în favoarea cauzei americane, insuflând oamenilor sentimentul propriei valori și determinându-i să lupte pentru libertate personală, autoguvernare și un loc demn în societate.

Manifestări dedicate Zilei Independenței la Ambasada SUA din București

“Parteneriatul nostru este, de asemenea, construit pe legături economice puternice între țările noastre, legături care au continuat să se dezvolte. Schimburile comerciale cu România s-au triplat în ultimii 15 ani, ajungând la o valoare de peste 5 miliarde de dolari anual. Numărul companiilor americane prezente aici s-a dublat, ajungând până aproape de 1.000. Suntem mândri că firmele noastre au contribuit la creșterea economică a României, oferind peste 110.000 de locuri de muncă”, a spus doamna ambasador Kathleen Kavalec, cu ocazia recepției organizate de Ziua Independenței la Ambasada SUA din București, săptămâna trecută.

“Valorile democratice se află în inima parteneriatului nostru strategic puternic și durabil. România și Statele Unite doresc să construiască societăți democratice, mai inclusive și mai prospere, în care popoarele noastre și copiii noștri și copiii lor să poată înflori și să aibă succes”, a arătat ambasadorul.

Ea a amintit că peste 3.000 de militari americani se află în România. “Această prezență nu doar că ne permite să ne antrenăm împreună, pentru a îmbunătăți capacitățile aliaților, dar ne și ajută să ne asigurăm că granițele României sunt securizate și că putem dormi mai liniștiți”, a completat ambasadoarea.

Diplomatul a vorbit de legătura dintre cele două țări, în mai multe domenii, inclusiv în IT și a subliniat că “româna este a doua limbă vorbită în sucursalele companiei Microsoft din toată lumea”.

Iohannis: “Parteneriatul Strategic cu SUA va continua să ghideze, în mod consecvent, politica externă și de securitate a României”

Parteneriatul Strategic cu Statele Unite va continua să ghideze, în mod consecvent, politica externă și de securitate a României, a afirmat, miercuri, președintele Klaus Iohannis, la recepția de Ziua Independenței. El a amintit de angajamentul ferm al președintelui SUA “de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat”. “Ca manifestare concretă a acestui angajament, mii de militari americani se află astăzi în România, contribuind, alături de camarazii lor români, francezi, olandezi, belgieni și din alte națiuni aliate, la asigurarea securității noastre și a spațiului euroatlantic. Vă asigur de deplina cooperare a autorităților române în crearea celor mai bune condiții pentru o prezență persistentă, sperăm chiar permanentă, în România, a forțelor principalului nostru partener strategic”, a punctat el.

Șeful statului a vorbit și despre decizia Statelor Unite de a elabora o Strategie privind Securitatea Mării Negre, “la care România a contribuit conceptual în mod substanțial”.

Klaus Iohannis a amintit, în discursul său, faptul că “România va continua colaborarea activă cu partenerii americani în vederea atingerii obiectivului comun de includere a țării noastre în Programul Visa Waiver”.

Recepția de anul acesta a fost dedicată orașului San Diego din California și “aduce un omagiu istoriei, oamenilor și diversității care au făcut ca Statele Unite ale Americii să devină democrația vibrantă de azi”. În acest sens, în spațiul dedicat evenimentului au fost expuse mașini simbolice pentru spiritul Californiei, plăci de surf și un perete cu grafitti realizat de artiști români.

“Astăzi, San Diego onorează moștenirea primilor săi locuitori, primind cu brațele deschise pe noii veniți și imigranți din toată lumea, inclusiv din România”, a spus ea, despre orașul său natal. (surse: Ambasada SUA, Agerpres)

Lasă un comentariu