Zeci de bătrâni torturați în trei azile din Voluntari

Distribuie pe:

56 de bătrâni găsiți în condiții inumane în trei azile din localitatea Voluntari au fost transportați de echipajele SMURD la spitale pentru a primi îngrijiri medicale, au anunțat, marți, reprezentanții Poliției.

Peste 100 de persoane în vârstă au fost salvate, ieri, de polițiști și procurori ai DIICOT, în urma efectuării unor percheziții la mai multe azile, unde bătrânii, mulți cu dizabilități, erau bătuți, înfometați și puși la muncă forțată.

“Facem precizarea că, în acest moment, 56 de persoane au fost deja transportate la unitățile medicale de pe raza municipiului București. Din fericire, doar patru au avut nevoie de continuarea tratamentului într-o unitate spitalicească și au rămas internate în unitățile medicale. În continuare, colegii mei, atât pompierii SMURD, cât și medicii și asistentele din cadrul UPU SMURD - Floreasca, sunt la locație și acordă îngrijirile medicale primare persoanelor care au nevoie de aceste îngrijiri”, a declarat căpitan de poliție Bogdan Toma din cadrul IGSU.

Polițiștii au făcut apel la aparținătorii bătrânilor să ia contact cu oamenii legii la numărul de telefon 0743.164.790, pentru a primi informații despre starea de sănătate și spitalele unde au fost duse persoanele găsite în azile.

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2020, în județul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracționale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere și exercitare de acte de violență fizică.

De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată și prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ținerea acestora în stare de aservire față de membrii grupurilor infracționale organizate, în vederea obținerii de către liderii grupărilor și de către ceilalți membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.

“Veneau la gard în pielea goală. De vreo doi ani. Cred că erau bătuți (...) De câte ori treceam pe acolo, săracii bătrâni veneau la poartă și cerșeau: «Vreau și eu un ban, dă-mi și mie doi lei. Nu ai și tu un corn?»“, au relatat locuitorii din zona unde se aflau azilele despre traumele și umilințele îndurate de bătrâni. (Agerpres)

Lasă un comentariu