“Păcatul” dulce al fiecărei zile - Ciocolata

Distribuie pe:

Ciocolata cu lapte, ciocolata neagră, ciocolata albă și orice desert în care este prezentă ciocolata sunt sărbătorite în data de 7 iulie, cu ocazia Zilei Mondiale a Ciocolatei.

Există și alte date la care se marchează Ziua ciocolatei, cum ar fi Ziua Națională a Ciocolatei în Statele Unite, pe 28 octombrie. În Ghana, al doilea mare producător de cacao, se sărbătorește ziua ciocolatei pe 14 februarie, în timp ce Letonia sărbătorește ziua pe 11 iulie.

Etimologii identifică originea cuvântului “ciocolată” de la cuvântul aztec “xocoatl”, care se referea la o băutură amară preparată din boabe de cacao. De asemenea, numele latin al arborelui de cacao, Theobroma cacao, înseamnă “hrana zeilor”.

Boabele de cacao - cadoul zeilor, afrodiziac și medicament

Primele mențiuni arheologice despre cacao datează de circa 4.000 de ani și au fost descoperite de cercetători în America Centrală și în Mexic. Se crede că, după o mie de ani, civilizația olmecă a început cultivarea arborelui de cacao, folosind boabele de cacao și băuturile din aceste boabe în scopuri medicinale și în ritualurile religioase. Primii care au lăsat dovezi scrise despre consumul de cacao au fost mayașii, care aveau în panteon chiar și un zeu dedicat acestui arbore.

De asemenea, până în secolul al XV-lea, aztecii foloseau boabele de cacao ca monedă. Ei credeau că ciocolata era un cadou de la zeul Quetzalcoatl și o beau ca băutură răcoritoare, ca afrodiziac și chiar ca să se pregătească pentru război, scrie chocolate.org.

Primul european care a aflat despre ciocolată a fost Cristofor Columb, în 1502. În a patra sa călătorie către Americi, Columb a capturat o canoe cu bunuri pentru comerț, între care erau și boabe de cacao. Exploratorul nu a știut la ce sunt folosite și a mai durat încă 17 ani până când Fernando Cortes l-a observat pe regele aztec Montezuma bând cacao la curtea lui din Tenochtitlan, conform site-ului menționat.

Preoții spanioli au fost cei care au adus pentru prima dată boabele de cacao în Europa și tot ei au fost cei care le-au prezentat la curtea regelui Spaniei, la jumătatea secolului al XVI-lea. Ciocolata s-a răspândit, apoi, rapid și în alte țări din Europa, precum Franța sau Marea Britanie.

La început, europenii consumau cacao sub formă de băutură și chiar au încercat să recreeze rețetele aztecilor, cu ardei iute și alte condimente. Spaniolii credeau despre cacao că are proprietăți medicinale din cauza gustului amar. Abia la începutul secolului al XVII-lea, europenii au început să adauge miere sau alți îndulcitori în băutură, istoria ciocolatei schimbându-se cu desăvârșire.

În 1828, invenția presei de ciocolată a revoluționat fabricarea acestui produs, acest dispozitiv inovator putând stoarce untul de cacao din boabele de cacao prăjite, lăsând în urmă o pulbere fină de cacao. Pulberea era amestecată cu lichide și turnată într-o matriță, unde se producea solidificarea ciocolatei, apărând, astfel, batoanele de ciocolată.

Primul local dedicat consumului de ciocolată se deschide însă în Anglia, în 1657, iar în 1765 apare și prima companie americană specializată în producția de ciocolată: Baker's Chocolate.

Batonul de ciocolată a fost produs pentru prima oară de ciocolatierul englez J.S. Fry & Sons în jurul anului 1830, iar în 1868, furnizorul regal de ciocolată al reginei Victoria, Cadbury, a început să vândă și publicului larg cutii cu bomboane de ciocolată. Ciocolata cu lapte a apărut în jurul anului 1875, în Elveția, fiind produsă de tânăra companie Nestlé, ce avea să se impună drept cel mai mare producător de ciocolată din lume.

Tipuri de ciocolată

Cel mai probabil, fiecare iubitor de ciocolată și-a descoperit deja sortimentul preferat. Mai sunt unii care încearcă noi branduri și combinații, dar majoritatea rămân fideli unui singur tip de ciocolată, și merg glonț la raftul potrivit, ori de câte ori sunt într-un supermarket. Cu toate acestea, trebuie să știi că există mai multe tipuri de ciocolată, și fiecare vine la pachet cu o serie de beneficii unice.

Ciocolata cu lapte

Ciocolata cu lapte a fost creată în 1875, de către elvețianul Daniel Peter. Aceasta conține un minimum de 20% - 25% cacao și 12% lapte, în funcție de regiunea în care este fabricată. Laptele poate fi praf, lichid sau condensat. Acest sortiment e mai cremos și mai moale decât celelalte tipuri de ciocolată, e mai dulce și se topește și mai ușor, datorită adaosului de lapte din compoziție.

Ciocolata albă

Multe persoane nu consideră ciocolata albă ciocolată în adevăratul sens al cuvântului, fiindcă aceasta nu conține cacao în stare solidă. Cu toate acestea, ciocolata albă are la bază unt de cacao, rezultat tot din boabele de cacao. Pe lângă acesta, mai intervin și zahărul și laptele, ingrediente care îi conferă o textură fină și un gust cremos și dulce.

Ciocolata amăruie

Ciocolata amăruie mai e cunoscută și sub numele de “ciocolată pură”. Se realizează folosind o cantitate mai mare de cacao, iar conținutul de grăsimi asigurat de lapte în cazul celorlalte tipuri de ciocolată, aici este asigurat de untul de cacao. Procentajul de cacao și cel de cacao în stare solidă din compoziție poate varia între 45% și 100%. Ciocolata amăruie are un gust complex, fructat, de aceea recomandarea noastră este să te obișnuiești treptat cu un aport mai mare de cacao. O ciocolată amăruie de 85% poate fi destul de greu de digerat pentru cineva care e fan ciocolată albă sau ciocolată cu lapte. 

Beneficii ciocolată

Acum, că e fantastică la gust, știam. Dar ce-ai spune dacă ți-am zice că ciocolata vine la pachet cu o varietate de beneficii pentru sănătatea ta?

Buna funcționare cardiacă

Știi acea aromă bogată a ciocolatei? Se datorează flavonoidelor din boabele de cacao. Aceleași flavonoide care sunt extrem de sănătoase pentru inimă. Datorită funcției lor antioxidante, acestea se luptă cu celulele dăunătoare din corp. Flavonoidele contribuie la buna funcționare cardiacă prin:

* Menținerea colesterolului în limite normale (atât timp cât e consumată cu măsură);

* Scăderea tensiunii arteriale;

* Reducerea riscului de formare a cheagurilor de sânge;

* Îmbunătățirea fluxului sanguin către organele vitale.

Pairing ciocolată-băuturi

Ciocolata cu lapte se asociază cu romul

În pătrățele, batoane sau bomboane, ciocolata cu lapte e companionul perfect al unui rom vechi. Pentru o experiență completă, poți încerca ciocolata cu lapte învelită în marțipan, sau ciocolata cu lapte și note de caramel.

Ciocolata cu nuci de pădure se asociază cu whiskey-ul

Ciocolata cu bucăți crocante de alune merg cel mai bine cu un pahar de scotch sau bourbon . Îndreaptă-te spre sticlele care anunță arome de nucă în compoziția lor. Ciocolata nu va face decât să scoată în evidență gustul alunelor și nucilor de pădure din alcool, iar experiența senzorială va fi una cu totul diferită.

Ciocolata albă se asociază cu ginul sau tequila

Fără cacao în stare solidă, ciocolata albă e numai despre unt de cacao și zahăr. Specialiștii spun că asta nu poate însemna decât un singur lucru: ciocolata albă poate fi evidențiată numai de notele florale întâlnite în tequila sau gin.

Ciocolata neagră se asociază cu vinul

Vinul de Porto și Merlot-ul sunt niște clasice pe lângă ciocolata amăruie. Asta se datorează nuanțelor de caramel, alune, prune și afine. Pentru un plus de dulceață, optează pentru un Amarone della Valpolicella. Faptul că strugurii din nord-estul Italiei sunt lăsați să se coacă după ce sunt culeși, fac ca pairing-ul ciocolată neagră - Amarone della Valpolicella să fie unul mult mai plăcut.

Așa nu!

* Din păcate, cocktail-urile fac parte din categoria băuturilor care nu se asociază cu ciocolata. Asta din cauza aromelor contrastante din pahar, dar și deoarece cocktail-urile se servesc reci, fapt care anulează gustul ciocolatei și nu permite ca aceasta să se topească în gură.

* Nici șampania sau vinurile spumante nu merg bine cu ciocolata. Acestea sunt mult prea acide pentru a fi asociate cu ciocolata amăruie sau cu lapte.

(Sursa: https://bookingham.ro/insider/tipuri-de-ciocolata-totul-despre-cel-mai-iubit-dulce-din-lume/; https://diez.md/)

Lasă un comentariu