Ibănești: Peste 170 de delegați din 24 de țări la întâlnirea Asociației Comunelor Europene

Distribuie pe:

Ibăștenii, gazde primitoare cum îi știm cu toții, au început pregătirile pentru întâlnirea Asociației Comunelor din Europa, care a debutat ieri și ține până luni, în urmă cu mai bine de o lună. Atunci, primarul comunei, Dan Vasile Dumitru, a organizat întâlniri cu localnicii pentru a pregăti venirea invitaților, programul evenimentului și diferitele momente speciale de care se vor bucura oaspeții. Ieri au sosit cei peste 170 de reprezentanți ai comunelor europene care provin din 24 de țări. Delegațiile din care fac parte și primarii comunelor respective vor fi cazate la 40 de familii din Ibănești. Cum alaltăieri comuna a fost afectată de inundații, iar vestea a ajuns rapid și la urechile invitaților din Europa, aceștia au sunat, încă de pe drum, pentru a se interesa dacă pot da, în vreun fel, o mână de ajutor celor afectați.

Manifestarea se organizează o dată pe an în diferite țări, anul acesta fiind rândul României de a o organiza. “Suntem onorați că putem fi gazda celui mai important eveniment anual al Asociației Comunelor Europene. Pe parcursul celor cinci zile avem ocazia să le prezentăm oaspeților noștri frumusețile unice ale zonei noastre, tradițiile și obiceiurile noastre, precum și felul în care funcționează administrația locală la noi”, ne-a declarat primarul din Ibănești care ocupă și funcția de președinte al Asociației Comunelor din Mureș.

Duminică vor fi organizate, în Ibănești, alegerile interne pentru noua conducere a Asociației Comunelor Europene, delegații urmând să-și aleagă noul președinte și comitetul director. Pe parcursul manifestării vor avea loc mai multe sesiuni de discuții pe teme specifice, ateliere de lucru și vizite.

Astăzi, de la ora 9.30, va avea loc defilarea delegaților, care începe la Podul Hodacului până la parcul din Ibănești.

Probabil că una din atracțiile manifestării va fi seara culinară de sâmbătă, în cadrul căreia fiecare va prezenta și oferi spre degustare, pe Platoul Fâncel (locul de desfășurare a Festivalului Văii Gurghiului), preparate culinare specifice țării sale. Un alt punct interesant va fi un atelier de lucru, organizat la solicitarea oaspeților străini, despre viața în perioada comunistă pe Valea Gurghiului. În cadrul acestui atelier, oaspeții vor face o drumeție până la Tabăra Lăpușna, iar pe parcurs se vor întâlni cu localnici care vor povesti despre viața lor înainte de 1989. Bineînțeles că unul din obiectivele care vor fi vizitate va fi Castelul de Vânătoare de la Lăpușna, folosit de dictatorul Ceaușescu pentru partide de vânătoare. De asemenea, oaspeții vor vizita Mănăstirea Lăpușna. Cu siguranță că primarii străini vor afla cu această ocazie de celebrul slogan al locuitorilor de aici din anii '50 “până aici democrație, de aici Hodac și Ibănești”, slogan afișat la Podul Hodacului după ce i-au aruncat în apă pe activiștii de partid care au încercat să colectivizeze zona.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu