Târgu Mureș: fântână arteziană în stil baroc în Cetatea Medievală

Distribuie pe:

Centrul de Cultură și Artă Târgu Mureș a dat publicității un comunicat de presă prin care aduce la cunoștință faptul că au început “săpăturile preventive de descărcare de sarcină arheologică în Cetatea Târgu Mureș pentru amplasarea unei fântâni arteziene în stil baroc”. Reprezentanții centrului estimează că săpăturile vor fi finalizate în decurs de aproximativ 30 de zile.

Responsabilii proiectului îi roagă pe cei care în această perioadă frecventează Cetatea Medievală din Târgu Mureș să respecte delimitarea zonei și să fie înțelegători cu disconfortul creat pe durata desfășurării lucrărilor.

“În zona flancată de clădiri din Cetatea Târgu Mureș, clădiri ridicate în perioada barocă, într-un stil simplu, provincial, sobru, s-a propus amplasarea unei fântâni arteziene de factură barocă, o replică a unei fântâni care domina piața centrală a orașului între anii 1800-1820. Fântâna va fi realizată pe baza unor desene originale, aflate între documentele Arhivei Naționale din județul Mureș. Ea va fi amplasată vizavi de intrarea principală a vechii cazărmi, actualul Muzeu de Istorie și Arheologie”, se arată în comunicat.

Fântâna propusă, împreună cu cele două clădiri existente realizate tot în stil baroc (clădirea manutanței și cazarma-actualul Muzeu de Istorie și Arheologie), vor pune în evidență epoca barocă a Cetății din Târgu Mureș, reprezentând totodată o nouă atracție a orașului.

Consiliul Local a aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici și a alocat bugetul necesar realizării acestei investiții.

D.B.

Lasă un comentariu