Vești îngrijorătoare dinspre Vilnius

Distribuie pe:

“Al Treilea Război Mondial se apropie”: aliatul lui Putin avertizează că “Occidentul complet nebun” crește perspectiva unui conflict global

Prin sprijinul acordat Ucrainei, “Occidentul complet nebun” riscă ce de Al Treilea Război Mondial, susține fostul președinte rus.

Dmitri Medvedev, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse și aliat al lui Putin , a spus că “Al Treilea Război Mondial” se “apropie cu pași repezi” și că invazia Ucrainei “va continua”.

Declarația survine pe fondul anunțului - în cadrul summitului NATO ce se desfășoară în aceste zile la Vilnius (Litunia) - că țările G7 pregătesc lansarea unui pachet de securitate “pe termen lung” pentru Ucraina, pentru a contribui la “încheierea războiului”.

“Occidentul complet nebun nu a reușit să inventeze nimic altceva. De fapt, este o fundătură. Al Treilea Război Mondial se apropie. Ce înseamnă toate acestea pentru noi? Totul este evident. Operațiunea militară specială va continua cu aceleași scopuri”, a declarat Medvedev.

Guvernul Regatului Unit a transmis că “Declarația comună, care se așteaptă să fie semnată de toți membrii G7, va stabili modul în care aliații vor sprijini Ucraina în următorii ani pentru a pune capăt războiului și a descuraja și răspunde oricărui atac viitor”.

Prim-ministrul Rishi Sunak a adăugat: “Pe măsură ce Ucraina face progrese strategice în contraofensiva ei, iar degradarea forțelor ruse începe să infecteze prima linie a lui Putin, ne intensificăm aranjamentele oficiale pentru a proteja Ucraina pe termen lung”.

Dar Zelensky a aruncat în aer aceste bune intenții, la summitul NATO de marți, după ce i-a criticat pe aliați pentru că nu au stabilit un calendar ferm pentru ca țara lui să se alăture Alianței: “Este fără precedent și absurd când nu este stabilit un interval de timp nici pentru invitație, nici pentru aderarea Ucrainei și, în același timp, se adaugă o formulare vagă despre condiții, chiar și pentru invitarea Ucrainei. Aceasta înseamnă că se lasă o fereastră de oportunitate pentru a negocia aderarea Ucrainei la NATO în cadrul negocierilor cu Rusia”, a spus el. “Și pentru Rusia, acesta este un motiv pentru a-și continua teroarea”.

Săptămâna trecută, Medvedev a susținut că Occidentul trebuie să înceteze să se opună agresiunii Rusiei în Ucraina - sau să se confrunte cu un război nuclear, cu epidemii și foamete, care ar putea distruge milioane de oameni.

El a precizat că Putin nu va accepta nicio soluție în afară de înfrângerea totală sau “anihilarea” Ucrainei democratice: “Nu trebuie să fii vizionar pentru a înțelege că faza de confruntare va fi foarte lungă. Confruntarea va dura zeci de ani. O modalitate de a o rezolva este Al Treilea Război Mondial. Dar, este, evident, un lucru rău, pentru că învingătorilor nu li se garantează deloc prosperitatea ulterioară, așa cum a fost cazul după războaiele mondiale precedente. Cel mai probabil, pur și simplu nu vor exista câștigători”.

El a cerut, de asemenea, Rusiei să suspende relațiile diplomatice cu Regatul Unit și cu alte țări care sunt de partea Kievului: “Ar fi mai bine să suspendăm temporar relațiile diplomatice cu Finlanda și țări similare (cum ar fi Polonia, statele baltice și, bineînțeles, Marea Britanie), sau, cel puțin, să le coborăm nivelul pentru un timp”.

Medvedev, în vârstă de 57 de ani, încearcă să se poziționeze pentru a reveni la Kremlin dacă Putin “se clatină” sau este prea bolnav pentru a continua la putere.

Medvedev a fost președintele Rusiei din 2008 până în 2012 și cel mai longeviv prim-ministru post-comunist al țării. (sursa -dailymail.co.uk/news/article-12290313/Putins-ranting-ally-warns-completely -mad-West-boosting-prospect-global-conflict.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu