ITINERAR MUREȘEAN

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Municipiul de reședință al județului Mureș, situat în centrul Transilvaniei istorice pe ambele maluri ale râului Mureș; dintre obiectivele turistice amintim Piața Trandafirilor cu numeroase clădiri în stil baroc și neoclasic, Palatul Culturii sau fosta primărie, iar în imediata apropiere cetatea medievală (2 cuv.). 2) Munți în partea de nord a județului, având cel mai înalt punct în Vârful Pietrosul (2.100 m); Parcul Național cu același nume este unic în lume, fiind în mare măsură constituit din munți vulcanici și având ca atracție turistică deosebită platoul montan Scaunul Domnului, cu acces din Deda-Bistra. 3) Radu Zăgărean - Plantație care ocupă mare parte din Dealurile Târnavelor. 4) Parte înnădită, adăugată la un obiect - Oraș în SUA. 5) Sat în comuna Bălăușeri, pe malul stâng al Târnavei Mici, atestat documentar la 1325; biserica reformată a fost construită în jurul anului 1250. 6) Râu în India - Intrarea în Acățari! - Petre Săbădeanu. 7) Sat în comuna Băla, atestat prima dată la 1397 și menționat în anul 1439 în legătură cu Răscoala de la Bobâlna - Insulă în Pacificul de Sud. 8) Intrarea în Ulieș! - Sat în comuna Sâncraiu de Mureș, care în secolul al XVII-lea avea a doua cea mai mare comunitate de evrei ca număr din Transilvania; are o fortificație medievală, iar pe un monticul la NV de sat se află urmele unui drum roman. 9) Sat în comuna Ernei, pe drumul județean spre Sovata, atestat documentar în anul 1566 - “Market Exchange Rate” (acronim). 10) În ziar! - Stațiune balneoclimaterică, cu un farmec aparte, situată la poalele Munților Gurghiu, renumită pentru lacurile helioterme, cel mai cunoscut fiind Lacul Ursu.

VERTICAL: 1) Municipiu situat într-o cunoscută zonă viticolă, atestat documentar la 1278, deși s-au găsit urme de locuințe încă din neolitic; obiective remarcabile sunt statuia Lupa Capitolina, simbolul latinității poporului român sau Biserica romano-catolică cu Hramul “Sfântul Martin”, patronul orașului. 2) Satul de reședință al comunei omonime de pe râul Domald, atestat documentar la 1442, cu o cetate săsească datând din jurul anului 1640, renumit în trecut pentru plantațiile de pomi fructiferi - Ieșirea din Cuci! 3) Radu Căliman -”Cetatea lui...”, mai este numit orașul-muzeu Sighișoara, în care se pare că s-a născut Vlad Țepeș, în anul 1431. 4) “Gross Asset Value” (acronim) - A cârlionța. 5) Sat în comuna Râciu din Câmpia Transilvaniei, atestat documentar la 1321 - Nicolae Suciu. 6) Zece sute - Intrarea în Târnăveni și ieșirea din Sovata! - “Novell Data Object” (acronim). 7) În lume! - “Grădina suspendată a Maicii Domnului”, mănăstire de maici din apropierea municipiului Târgu Mureș, cu un ansamblu monahal tipic românesc. 8) Comună în zona de câmpie, locul de naștere al corifeului Școlii Ardelene, Gheorghe Șincai și al muzicologului Vasile Conțiu; anual, în localitate are loc manifestarea tradițională “Târgul de Sfântul Ilie” - Mentă. 9) În venă! - Comună în apropierea municipiului Târgu Mureș; în satul omonim există o biserică de lemn din secolul al XVIII-lea, iar în satul Hărțău există o biserică de lemn din 1824. 10) “Perla medievală a României”, municipiu considerat cel mai colorat din țară, având cea mai mare cetate medievală din Europa locuită fără întrerupere, cu Turnul cu ceas, Turnul fierarilor, Scara acoperită cu 175 de trepte, Casa Vlad Dracul, dar și numeroase festivaluri.

Dicționar: NAD, RICH, VAAN, EIAO.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Marile speranțe”, apărut în data de 13 iulie 2023: DUMAS, CAMUS, ANA, OM, V, AH, N, RR, SROICA, TITULESCU, K, ENISA, PASTE, DN, BF, TAAS, GI, DIOR, NGP, HAVEL, AN, OE, I, PLAUT, ORA, CARO, CARVER, ARISTOTEL, E.

Lasă un comentariu