Avioane de luptă și elicoptere vor survola Capitala de Ziua Aviației

Distribuie pe:

Avioane de luptă și transport, respectiv F-16 Fighting Falcon, Eurofighter Typhoon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, elicoptere militare și aeronave civile, vor survola Capitala timp de trei zile, cu ocazia sărbătorii Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene.

Potrivit unui comunicat al MApN, cu ocazia sărbătorii Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene, joi, 20 iulie, începând cu ora 11, la Monumentul Eroilor Aerului din Piața Aviatorilor, se va desfășura o ceremonie militară și religioasă cu depuneri de coroane de flori în memoria eroilor aviatori.

Pe timpul ceremoniei vor evolua aeronave militare aparținând Forțelor Aeriene Române: F-16 Fighting Falcon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, IAR-330 și IAR-99, dar și elicoptere tip EC-135 aparținând Ministerului Afacerilor Interne, elicoptere tip IAR 330 ale Serviciului Român de Informații, o aeronavă Boeing 737 aparținând Tarom, aeronave de tip Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Italiene, precum și aeronave Extra 300 aparținând Aeroclubului României.

De asemenea, în zilele de 18 și 19 iulie, începând cu ora 11,00, în zona Monumentului Eroilor Aerului din Piața Aviatorilor vor avea loc antrenamente cu aeronavele militare care vor participa la evenimentul marcant al Forțelor Aeriene Române.

Zborurile de antrenament din zilele de 18 și 19 iulie, precum și survolul aeronavelor cu ocazia sărbătorii Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene din 20 iulie se vor executa cu luarea tuturor măsurilor de siguranță și respectarea reglementărilor aeronautice în vigoare, astfel încât impactul asupra comunității locale să fie minim.

Totodată, cu prilejul împlinirii a 110 ani de la înființarea primei structuri de Aeronautică Militară, la Ateneul Român va avea loc în aceeași zi, începând cu ora 19,00, un concert aniversar susținut de Orchestra Simfonică București.

Aviației Române și a Forțelor Aeriene este sărbătorită, în fiecare an, la 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloților.

La data de 1 aprilie 1913, intra în vigoare prima lege de organizare a aeronauticii militare din România, iar în baza articolului nr. 1 din lege, primele componente ale forțelor aeriene - aviația și aerostația, erau subordonate unei structuri de comandament specializate - Serviciul de Aeronautică Militară, astfel fiind înființată o nouă categorie de forțe armate, Forțele Aeriene.

În prezent, Forțele Aeriene Române se prezintă cu performanțe notabile în procesul instruirii, al interoperabilității, prin participarea la exerciții naționale și multinaționale, precum și în misiunile interne și externe.

În prezent, un detașament format din patru aeronave de luptă F-16 multirol și personalul desemnat, care poartă denumirea onorifică “Carpathian Vipers” este dislocat pe baza aeriană Siauliai din Lituania și asigură misiunea de Poliție Aeriană întărită în țările baltice în perioada aprilie - iulie 2023. Misiunea detașamentului este de a proteja integritatea spațiului aerian al Țărilor Baltice și este o componentă fundamentală a angajamentului NATO față de membrii săi. (Agerpres)

Lasă un comentariu