Zi cu mari emoții pentru cadrele didactice pensionare din Sânpetru de Câmpie “Cinste lor, dascălilor”

Distribuie pe:

Ziua Târgului din Sânpetru de Câmpie a fost una încărcată de emoție pentru mai bine de 20 de cadre didactice, nedidactice și personal auxiliar, care au fost sărbătorite de autoritățile locale. Practic momentul s-a dorit a fi unul de gratitudine pentru această categorie importantă a comunității, care a stat la baza educației generațiilor de copii sânpetreni. În cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Târgului, pe lângă premierea celor aproape 80 de cupluri care au atins 50 de ani de căsătorie în ultimii ani, momentul dedicat cadrelor didactice s-a numit: “Cinste lor, dascălilor”.

“Suntem în momentul în care ne întoarcem cu recunoștință spre cei care, în ultima jumătate de secol, au contribuit la educarea atâtor generații de copii sânpetreni. Sunt cadre didactice, care fie au primit repartiție în comuna noastră, fie s-au întors în satul natal să contribuie la educația celor din rândul cărora provin. Unii dintre aceștia au rămas aici și și-au întemeiat familii, devenind la rândul lor sânpetreni, astfel legătura dintre ei și elevii lor a fost una mult mai strânsă, iar procesul educațional a avut un plus de valoare. Trebuie să ne amintim faptul că, o perioadă îndelungată, corpul profesoral de la Școala Gimnazială din Sânpetru de Câmpie era format majoritar din cadre didactice titulare, cu domiciliul stabil în comună. Acest lucru nu este unul nesemnificativ, ci reflectă o situație de dorit, o situație în care ne propunem să revenim pentru a oferi o garanție sporită procesului educațional. Le mulțumim pentru strădania lor și îi invităm să fie în continuare, după puteri, implicați în viața socială a comunei! Cinste și respect unei categorii a comunității, a intelectualității!”, au precizat reprezentanții autorităților locale.

Rând pe rând, pe o căldură demnă de luna lui cuptor, astăzi cu ghiocei la tâmplă, au urcat pe scenă cadrele didactice, asemeni strigării catalogului, iar emoțiile acestora au fost vizibile, mai ales în momentul în care dascălii, cei mai mulți cu domiciliul în comună au fost puși să rostească câteva cuvinte în fața auditoriului, format în mare parte din foști elevi. Au fost apreciate: Ognean Maria, Mireștean Maria, Pungea Maria, Țarca Maria, Cocan Măriuca, Florea Marinela, Rusu Elena, Băcilă Victoria, Cozma (Botoș) Victoria, Oroian Ileana, Ognean Maria, Cucueet Teodor, Banu Cornel, Banu Aurelia, Iușan Susana, Cerghizan Dorina, Cerghizan Vasile, Mititean Pop Eugen, Suciu Melinte, Lepădat Adolfina, Milășan Elvira, Socaciu Dumitru, Socaciu Rodica, Petrea Aurel, Gherman Minerva, Haidu Floarea, Tomescu Ilie și Ognean Marcel.

Cadrele didactice au recunoscut că ocazia a fost unică, întrucât nu au avut posibilitatea să se regăsească în același loc atâția dascăli, în același timp, ziua fiind una perfectă pentru depănat amintiri. În discursul de laudațio s-a adus în discuție și ideea conform căreia această categorie a comunității trebuie integrată în viața socială, chiar și din poziția acestora de pensionari, în contextul în care pensionarea a însemnat practic retragerea acestora din viața socială și publică, spunea Mihai Teodor Nașca, consilierul primarului.

L.L. Foto: Marin Teglaș

Lasă un comentariu