Târgu Mureș: Proiect pentru benzi dedicate exclusiv autobuzelor pe str. Gheorghe Doja

Distribuie pe:

Mâine, în ședința extraordinară convocată de primarul municipiului, consilierii locali târgumureșeni vor avea de aprobat un proiect de hotărâre privind actualizarea valorii investiției “Reamenajarea infrastructurii pe coridorul deservit de transportul public local pe zona vest-centru a Municipiului Tîrgu Mureș”. “Comisia de evaluare, procedând la analizarea ofertei financiare depusă în cadrul procedurii de licitație deschisă online având ca obiect atribuirea contractului de achiziție a execuției lucrărilor inclusiv organizarea de șantier, a constat faptul că aceasta depășește valoarea estimată alocată în bugetul proiectului, reprezentând 114,92 % raportat la valoarea estimată și cuprinde prețul ofertat pentru executarea lucrărilor”, se arată în documentele de ședință. Valoarea actualizată a investiției, propusă spre aprobare va fi de 64.991.546,02 lei inclusiv TVA. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4.

În mod concret, prin proiectul “Reamenajarea infrastructurii pe coridorul deservit de transportul public local pe zona vest-centru a Municipiului Tîrgu Mureș” se propune reamenajarea străzii Gheorghe Doja prin crearea unui traseu dedicat transportului în comun pentru facilitarea timpilor de deplasare a autobuzelor pe cele 9 linii de transport în comun care folosesc aceasta stradă, în arealul delimitat de intersecția străzii Gheorghe Doja cu str. Recoltei, respectiv intersecția străzii Gheorghe Doja cu Piața Victoriei, pe o lungime de 3,87 km.

Obiective propuse prin proiect: Stimularea utilizării mijloacelor de transport nepoluante aducând în același timp un aport considerabil reducerii emisiilor de CO2 în condițiile utilizării frecvente; Modernizarea infrastructurii rutiere pentru transportul în comun; Încurajarea folosirii mijloacelor alternative de deplasare; Creșterea accesibilității punctelor de interes prin rețeaua de biciclete; Creșterea calității vieții prin scăderea nivelului de poluare și zgomot; Creșterea ponderii comutării de la transportul cu autoturisme private la transportul în comun și cu bicicleta; Creșterea numărului de călători în transportul public și de bicicliști.

Strada Gheorghe Doja se va amenaja după cum urmează:

Tronson Piața Victoriei - Sens giratoriu Budiului: lățime 20 m, cu patru benzi de circulație pe tronsonul aflat între Piața Victoriei și Bulevardul 1848, lățimea de 16 m pe tronsonul aflat între Bulevardul 1848 și D.S.P., lățimea de 14 m între D.S.P. și Piața Gării. Pe acest tronson, banda dedicată de transport pentru circulația autobuzelor deși nu va fi separată fizic de carosabil, se va marca distinct pentru trafic comun autovehicule/autobuze, iar conform codului rutier mijloacele de transport în comun vor avea prioritate.

Între Str. Tudor Vladimirescu și str. Budiului se va amenaja bandă dedicată pentru cicliști cu dublu sens pe același nivel cu trotuarul. Pe acest tronson se vor înlocui stâlpii de iluminat cu stâlpi metalici noi și corpuri de iluminat tip LED, cu alimentare subterană și o mai bună iluminare pentru trotuare și pista de biciclete. Se vor monta stâlpi de 6 metri pentru iluminarea trecerilor de pietoni.

Tronson Sens giratoriu Budiului - Strada Recoltei lățimea de 21 m pe toată lungimea tronsonului două benzi pe sens totalizând 6,5 m lățime și o bandă dedicată pentru circulația mijloacelor de transport în comun, bandă dedicată cu lățimea de 3,50 m. Benzile dedicate pentru transportului în public se vor delimita fizic cu bolarzi montați la nivelul carosabilului. Pe acest tronson se vor înlocui corpurile de iluminat cu corpuri tip LED, alimentare subterană și o mai bună iluminare pentru trotuare și banda unică. Se vor monta stâlpi de 6 metri pentru iluminarea trecerilor de pietoni. Ampriza străzii permite realizarea acestor benzi dedicate transportului public prin eliminarea parcajelor paralele existente. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu