Asociația SEXUL vs BARZA condamnă comportamentul primarului Piedone față de minora gravidă: “Este denigrator și umilitor pentru victimă”

Distribuie pe:

Asociația SEXUL vs BARZA, care face educație sexuală pentru adolescenți, de peste 10 ani, condamnă comportamentul primarului Sectorului 5, Cristian Piedone, care a expus și denigrat public o adolescentă însărcinată de numai 15 ani, din Centrul de Primire în Regim de Urgență “Cireșarii II”.

În primul rând, acestei tinere i-a fost încălcat dreptul la identitate și viață privată de către primar, care a filmat-o și apoi a postat videoclipul pe Facebook fără să-i ceară acordul. Din filmarea care a circulat pe rețelele de socializare și în mass-media, rezultă foarte clar că minora nu și-a dat consimțământul, retrăgându-se imediat în camera ei după ce a observat că este filmată. Apoi, faptul că minora se afla într-un centru de primire în regim de urgență arată că adolescenta se află cel mai probabil într-o situație extrem de vulnerabilă.

După cum se precizează chiar pe site-ul DGASPC-ului Sectorului 5, centrul în care a filmat primăria este responsabil cu “asigurarea protecției speciale a copilului abuzat, neglijat și exploatat sau aflat în risc iminent în propria familie, în familia extinsă sau în familia substitutivă, precum și găzduirea și îngrijirea acestuia pe perioada determinată cu domiciliul legal situat pe raza Sectorului 5”.

Totodată, apelativul “păpușă” cu care primarul Cristian Piedone i se adresează minorei este complet lipsit de respect, ba chiar denigrator și misogin. Un comportament abuziv este și momentul în care edilul ridică vocea la minoră, umilind și retraumatizând victima.

“Subliniem că, din experiența noastră de lucru, adolescenții și copiii rezidenți ai unor astfel de centre de urgență sociale ajung aici după ce au trecut printr-un episod traumatic pentru ei, fiind separați de familie pentru că aceasta nu mai este sigură pentru ei. Violența în familie, sau violența sexualizată în familie este un exemplu de context din care copiii și adolescenții sunt scoși de urgență. Da, vom găsi, în astfel de centre, fetițe gravide. Dar cu cine? Răspunsurile sunt greu de înghițit dar trebuie să privim adevărul în față: sunt gravide cu tata, în urma unui abuz sexual și viol. Sau sunt gravide cu vreun bărbat de 28 de ani care le-a promis marea cu sarea și ele au fugit de la părinții care le băteau, ca să ajungă la alt adult care le maltratează și le violează. Sau aduse la centru după ce au fost salvate din mână vreunui traficant, care le-a așteptat la cotitură să plece din familia violentă, promițându-le că le va ajuta să aibă o viață mai bună. Acești copii și adolescenți neprotejați au nevoie să fie tratați cu respect și susținuți cu consiliere și educație sexuală, nu chestionați de parcă situația lor de vulnerabilitate e vina lor”, a declarat Adriana Radu, președinta Asociației SEXUL vs BARZA.

Rata nașterilor la fetițe între 10 și 14 ani a fost de 10 ori mai mare în România față de media UE în 2021, potrivit Eurostat. Totodată, numărul bebelușilor născuți de mame sub 15 ani a fost mai mare în 2021 față de acum un deceniu, potrivit INS. Dintre tații cu vârstă declarată, 58% aveau sub 19 ani, iar 42% peste 20 de ani. Cea din urmă cifră scoate la iveală amploarea fenomenului violenței sexuale asupra fetelor, diferența dintre aceste minore și parteneri fiind de cel puțin șase ani în momentul actului sexual. În plus, peste jumătate dintre tații care au lăsat gravide fetițe sub 15 ani nu aveau vârsta declarată. Prin urmare, numărul de agresori împotriva minorilor ar putea fi mult mai mare, avertizează Asociația SEXUL vs BARZA, care face educație sexuală pentru adolescenți.

Experiența unei sarcini, pentru orice adolescentă, este un episod extrem de sensibil și greu de dus din punct de vedere fizic și emoțional. Comportamentele exercitate de domnul primar nu fac decât să vulnerabilizeze și mai mult adolescentele care au trecut printr-un abuz de tip sexual. În munca noastră de educație și consiliere a mii de adolescenți, atât din mediul urban cât și rural, privitor la sănătatea sexuală și reproductivă, am constatat că principala lor teamă este legată de posibile sarcini.

Copiii noștri trăiesc cu această teamă și nu știu unde să ceară ajutor. Nu știu de unde să-și ia informații verificate din punct de vedere științific și explicate pe înțelesul lor. Datoria noastră este să prevenim sarcinile și avorturile în rândul minorelor prin programe de educație sexuală, așa cum face asociația SEXUL vs BARZA de peste 10 ani. Iar aceste programe trebuie puse în practică cu cea mai mare grijă și empatie față de victime. Fie că sunt proprii copii sau copiii din alte familii neprotejate.

La un an de la reglementarea educației sexuale în școli, începând din clasa a VIII-a și cu acordul părinților, Asociația SEXUL vs BARZA desfășoară o campanie pentru realizarea unei programe școlare pilot în România, dedicată special educației sexuale a adolescenților, și pentru formarea profesorilor și consilierilor școlari care vor să predea această disciplină. (comunicat de presă)

Lasă un comentariu