Absolvenți ai Universității de Arte din Târgu Mureș în finala Galei Tânărului Actor - UNITER

Distribuie pe:

Juriul de preselecție pentru cea de-a XXVI-a ediție a Galei Tânărului Actor - HOP a ales 13 tineri actori și cinci trupe care vor intra în finala competiției, a informat, luni, UNITER.

Câștigătorii preselecției, care a avut loc la Teatrul Național “I.L. Caragiale” din București și s-a desfășurat pe parcursul a două sesiuni, în perioadele 9 - 11 mai și 13-15 iulie, au fost aleși de un juriu format din actorul George Albert Costea și regizoarele Catinca Drăgănescu și Leta Popescu.

La secțiunea Individual au fost selectați:

- patru absolvenți al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” București - Andrei Cristea, Oana Jipa, Răzvan Mîndruță, Alexandru Romescu;

- trei absolvenți ai Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca - Cristina Casian, Radu Fărcane, Sara Pongrac;

- trei absolvenți ai Universității “Hyperion” București - Maria Grosu, Răzvan Omotă, Gabriela Porumbacu;

- un absolvent al Universității “Lucian Blaga” Sibiu - Paul Bondane;

- un absolvent al Universității de Arte “George Enescu” Iași - George Cocoș;

- un absolvent al Universității de Arte Târgu Mureș - Sașa Pânzaru.

La secțiunea Grup au fost selecționate spectacolele:

- “A fost odată” cu Alexandru Condurat, absolvent al Universității “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, și Ingrid Neacșu, absolventă a Universității Craiova;

- “Angajați-mă!” cu Ama Besicheru și Robert Ioan, absolvenți ai Universității “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca;

- “Celălalt” cu Sașa Pânzaru și Denissa Rogoz, absolvente ale Universității de Arte Târgu Mureș;

- “Tic Tac Tok” cu Andrei Marius Barbu, absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” București, și Francesca Fülöp, absolventă a Universității “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca;

- “Untitled” cu Eduard Crucianu, Radu Fărcane, Tudor Manea, Andrei Mărgineanu, Andrei Pleșa, Sara Pongrac, Denisa Vrajă, absolvenți ai Universității “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca.

Ediția cu numărul XXVI a galei are ca temă “Prezența actorului” și urmărește relația dintre actor și mijloacele tehnice căutând echilibrul dintre specificul teatrului și instrumentele digitale.

Ediția din acest an a Galei HOP va avea loc sub direcția artistică a regizorilor Leta Popescu și Alexandru Dabija.

Actorii selectați pentru etapa finală, care va avea loc la Alba Iulia, în perioada 30 august - 2 septembrie, vor participa la ateliere de creație și un masterclass susținute de Alexandru Dabija, Leta Popescu, Dragoș Buhagiar și Andrei Cozlac. Întâlnirile vor avea loc înaintea concursului, în perioada 26 - 29 august, la Teatrul de Păpuși “Prichindel” Alba Iulia și la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia.

Concursul Galei Tânărului Actor HOP se va desfășura la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia și Teatrul de Păpuși “Prichindel” Alba Iulia și va fi transmis live pe www.galahop.uniter.ro de RoEvents.

Juriul concursului, care va analiza prestațiile concurenților și va decide câștigătorii premiilor Galei HOP, este format din Anca Hanu (actriță), Marcel Iureș (actor), Anna-Maria Popa (actriță, manager), Bobi Pricop (regizor) și Cătălin Ștefănescu (dramaturg, regizor, realizator TV), potrivit site-ului UNITER.

Actorii aflați în competiția finală vor concura pentru Premiul “Ștefan Iordache”, marele premiu al Galei HOP; Premiul pentru cea mai bună actriță, secțiunea individual; Premiul pentru cel mai bun actor, secțiunea individual; Premiul “Cornel Todea” pentru cea mai bună trupă de actori; Premiul “Sică Alexandrescu” - Premiul special al juriului.

Se vor mai acorda Premiul “1/10 pentru FILM la TIFF” și Premiul pentru prestanță, rostire scenică și expresie corporală, acordat de actrița Dorina Lazăr.

Din anul 2021, UNITER organizează Gala Tânărului Actor HOP la Alba Iulia, alături de Consiliul Județean Alba și Teatrul de Păpuși “Prichindel” Alba Iulia. Un program permanent al UNITER, Gala HOP este un concurs ce are ca scop promovarea și lansarea tinerilor absolvenți din învățământul superior artistic. Prima ediție a avut loc în anul 1998, sub direcția regizorului Cornel Todea. (AGERPRES)

Lasă un comentariu