Miniștrii agriculturii din cinci țări cer prelungirea restricțiilor pentru produsele ucrainene

Distribuie pe:

Miniștrii Agriculturii din România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia vor solicita Comisiei Europene prelungirea măsurilor preventive pentru o listă mai largă de produse provenite din Ucraina, cel puțin până la finalul acestui an, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Acesta a participat miercuri, la Varșovia, la întâlnirea miniștrilor Agriculturii din Polonia, Bulgaria (online), Ungaria, România, Slovacia, reuniune la care a fost prezent și premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki.

 Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), tema principală a reuniunii a vizat situația de pe piețele agricole ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și măsurile posibile pentru a asigura reguli corecte pentru fermierii din statele membre UE și țările candidate. Astfel, participanții au căutat o abordare comună pentru problemele cu care se confruntă fermierii din cadrul acestor state, ce va fi prezentată și susținută în următorul Consiliu AgriFish.

“Este evident pentru noi toți că suntem uniți în a sprijini pe mai departe Ucraina pentru a rezista în fața războiului absurd declanșat de Rusia. Suntem parte a Uniunii Europene și suntem hotărâți să ajutăm în continuare Ucraina pentru tranzitarea producției către piețele de desfacere. În același timp, suntem hotărâți să-i sprijinim pe fermierii noștri să își valorifice corect producția și rezultatele muncii lor pentru a ne asigura tuturor securitatea alimentară. Fermierii români au fost puternic afectați de războiul din Ucraina, la fel cum au fost afectați și fermierii din statele din apropierea conflictului. Vom merge în fața Comisiei Europene cu o poziție comună privind prelungirea măsurilor preventive pentru o listă mai largă de produse provenite din Ucraina, cel puțin până la finalul acestui an”, a declarat Florin Barbu.

La finalul reuniunii de la Varșovia, oficialii au semnat o declarație comună privind necesitatea prelungirii măsurilor preventive ale UE asupra importurilor de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui originare din Ucraina. De asemenea, prin această declarație, miniștrii au propus ca lista produselor care fac obiectul măsurilor preventive să rămână deschisă pentru a permite ca utilizarea acestora să răspundă eficient la probleme similare din alte sectoare decât cerealele și semințele oleaginoase.

“Cetățenii europeni în momentul de față se confruntă deja cu efectele inflației și este datoria noastră de decidenți politici să luăm toate măsurile pentru a evita presiunea suplimentară pe cei care produc alimente deja la costuri greu de suportat. Am încredere că împreună vom putea să susținem punctul de vedere în fața colegilor din celelalte state și în fața Comisiei Europene, iar decizia va fi cea corectă pentru viitorul agriculturii europene și pentru securitatea alimentară a întregii Uniuni. Eu vă mulțumesc și vreau să-i asigur pe toți fermierii din Uniunea Europeană și din Ucraina și din Republica Moldova că suntem alături de ei și împreună sunt sigur că vom rezolva toate problemele”, a subliniat ministrul român al Agriculturii.

Miniștrii Agriculturii din cele cinci țări arată, în poziția comună, că măsurile preventive, care sunt în vigoare din luna mai a acestui an, au făcut posibilă reducerea presiunii asupra piețelor locale, permițând, în același timp, tranzitul mărfurilor ucrainene către piețele sale tradiționale din țările non-UE.

Totodată, aceștia au precizat că, în cadrul Platformei Comune de Coordonare, se lucrează pentru îmbunătățirea tranzitului prin țările respective și pentru căutarea de noi canale de transport prin UE.

“Această activitate se îndreaptă în direcția corectă, cu toate acestea, încă nu a ajuns la o stare care să permită exportul fără probleme a unor cantități suplimentare de mărfuri ucrainene care cu siguranță vor intra pe piețele țărilor noastre ca urmare a retragerii măsurilor preventive pe 15 Septembrie. În cazul nereînnoirii Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră, termenul actual va cauza cu siguranță perturbări suplimentare ale pieței în țările noastre. Amploarea cantităților excedentare de cereale și alte produse agricole de pe piețele țărilor noastre va fi cunoscută abia după recoltare, care nu va fi finalizată până pe 15 septembrie. Cu toate acestea, pe baza primelor estimări, putem anticipa volumul crescut al recoltei din acest an în unele state membre. În cazul în care măsura preventivă nu este extinsă, aceasta va avea un impact profund în statele membre din prima linie asupra prețurilor și capacității de depozitare, care este esențială pentru recoltarea cerealelor. Prin urmare, considerăm că măsurile preventive ar trebui prelungite cel puțin până la sfârșitul anului”, se arată în documentul citat.

Poziția comună este semnată de Kiril Vatev, ministrul Agriculturii și Alimentației din Bulgaria, Istvan Nagy, ministrul Agriculturii din Ungaria, Robert Telus, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Polonia, Florin - Ionuț Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România și Jozef Bires, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale al Slovaciei.

Comisia Europeană a adoptat, la începutul lunii mai, măsuri preventive excepționale și temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, sub garanția excepțională a Regulamentului privind măsurile comerciale autonome.

Aceste măsuri sunt necesare având în vedere circumstanțele excepționale ale blocajelor logistice grave cu care se confruntă cinci state membre ale Uniunii Europene, preciza, în data de 2 mai, Comisia Europeană. Măsurile vizează doar patru produse agricole - grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui - originare din Ucraina. Măsurile adoptate urmăresc atenuarea blocajelor logistice care implică aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Măsurile au fost în vigoare, inițial până la 5 iunie 2023 însă Comisia Europeană a prelungit restricțiile până pe data 15 septembrie.

Lasă un comentariu