Atenție! Cod roșu de epuizare termică!

Distribuie pe:

Temperaturile se vor apropia de 40 de grade. Atunci când apar simptomele legate de expunerea la căldură (crampe de căldură, insolație, epuizarea termică) trebuie:

* repaus într-un spațiu umbrit și răcoros;

* consum de lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt;

* scăderea temperaturii corpului (prin udat și ventilat);

* Activitatea fizică se reia doar după câteva ore.

Dacă manifestarile nu dispar rapid sau se agravează:

* Sunați la 112.

* Îndreptați-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgențelor.

Temperaturile crescute chiar și pe durata nopții duc la apariția epuizării termice.

Neidentificată și netratată la timp, epuizarea termică evoluează spre forme clinice severe ce pot merge până la șoc termic și deces. Anul trecut, cinci pacienți nu au supraviețuit.

Epuizarea termică apare prin depășirea posibilităților de adaptare a organismului la temperaturi ce se mențin crescute pe durata a mai multe zile.

Se manifestă prin apariția a 3 categorii de semne:

- neuro-psihice, precum: oboseala marcată, astenie, apatie, somnolență, cefalee, amețeli;

- tegumentare, precum: transpirații excesive, horpilații (piele de “găină);

- cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) și tahicardie.

Cei mai afectați de epuizarea termică sunt copiii și vârstnicii, pacienții cu patologie cardiovasculară și obezii, precum și cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiționat.

Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci ( Nu alcool! ), dușuri reci sau utilizare de prosoape umede și ventilație (Nu aplicați alcool pe piele!), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiționat, cu picioarele ridicate peste nivelul inimii.

Pentru a nu ajunge în astfel de situații, nu țineți geamurile deschise când este foarte cald și nu gătiți la orele amiezii. Aerisiți la primele ore ale dimineții, utilizând curenți de aer, evitați utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură și împiedicați acțiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveți aer condiționat, petreceți câteva ore zilnic în spațiile publice răcoroase.

Expunerea la soare trebuie făcută progresiv, în cicluri de 20 de minute, câte 5 minute pentru fiecare parte a corpului, evitând intervalul orar 10-16.

Dacă sunteți la piscină sau la mare e bine de știut că apa și nisipul amplifică efectul radiațiilor solare. Bronzarea nu conferă niciun mecanism de protecție față de efectele radiațiilor ultraviolete.

Statul în apă nu vă protejează de arsuri, dimpotrivă, duce chiar la amplificarea efectelor nocive ale razelor ultraviolete și chiar dacă avem confort termic, arsurile solare și insolația se instalează cu ușurință.

Aplicați în mod repetat loțiunile de plajă pentru a asigura un ecran protector. Formula ,,este bine puțin mai mult decât ar trebui” este cea care vă asigură că veți beneficia de factorul de protecție care este menționat pe etichetă.

Soluțiile vor fi aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a asigura pătrunderea optimă în piele și la fiecare ieșire din apă. Produsele rezistente la apă sau transpirație asigură în apă o protecție de minim 40 de minute pentru radiațiile ultraviolete, iar dacă sunt aplicate corect durata protecției ajunge și până la 80 de minute.

Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici), neașteptând apariția senzației de sete, adică un pahar la 15-20 minute. Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare întrucât sunt diuretice - vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei.

Prezentarea tardivă la spital sau tratamentele improvizate în arsuri, precum aplicarea de iaurt, ulei, sare, miere pot complica evoluția și se pot solda cu sechele de ordin estetic.

Până când noțiunile de prim ajutor vor fi predate în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în Parlament) e bine să rețineți că protecția, răcoarea și hidratarea - sunt cele 3 măsuri importante pentru a evita insolațiile și arsurile solare.

Dr. TUDOR CIUHODARU, europarlamentar

Lasă un comentariu