Apa Mării Mediterane, un nou record de temperatură

Distribuie pe:

Apele Mării Mediterane au înregistrat luni cea mai ridicată temperatură zilnică din istoria măsurătorilor de acest tip, a anunțat marți principalul centru de cercetări maritime din Spania, în plin val de caniculă cu care se confruntă o mare parte a bazinului mediteranean, unul dintre “punctele fierbinți” ale schimbărilor climatice, informează AFP.

“Un nou record pentru perioada 1982-2023 a fost stabilit pentru temperatura mediană cotidiană la suprafața Mării Mediterane, cu 28,71 grade Celsius”, au anunțat cercetătorii de la Institutul de științe ale mării (ICM) din Barcelona, după ce au analizat datele satelitare transmise de serviciul european Copernicus.

Precedentul record, care era de 28,25 grade Celsius, data din 23 august 2003.

Aceste date trebuie încă să fie confirmate de administratorii serviciului Copernicus, “dar suntem convinși că valoarea mediană nu va fi afectată și că indicația de temperatură până la prima zecimală este în mod global corectă”, au declarat cercetătorii Justino Martinez și Emilio Garcia.

Acești oameni de știință preferă să folosească “temperatura mediană” în loc de “temperatura medie” (28,4 grade Celsius, luni), întrucât acest parametru este “mai puțin perturbat de valori atipice”, adică de valorile extreme ale temperaturii înregistrate în puncte izolate din Marea Mediterană, au adăugat cercetătorii spanioli.

Local, ape cu peste 30 de grade Celsius au fost detectate (cu 4 grade Celsius peste valorile normale) între Sicilia și Napoli.

Temperaturile de acest fel amenință ecosistemele marine. În timpul valurilor de caniculă din perioada 2015-2019 în Marea Mediterană, o cincime din totalul speciilor (corali, gorgone, arici-de-mare, moluște, bivalve, ierburi marine, etc.) s-au confruntat cu rate masive de mortalitate între suprafața apei și adâncimea de 45 de metri, potrivit unui studiu publicat în iulie 2022 în revista Global Change Biology.

Regiunea mediteraneană, afectată în iulie 2023 de temperaturi uneori record și de incendii violente de vegetație în Grecia, este de mult timp considerată un “punct fierbinte” al schimbărilor climatice de Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei (GIEC) din cadrul ONU.

“Începând din anii '80, o schimbare drastică a avut loc în cadrul ecosistemelor marine mediteraneene, printr-un declin al biodiversității și sosirea unor specii invazive”, au precizat reprezentanții GIEC.

În scenariul unei încălziri mondiale cu peste 1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială, peste 20% dintre peștii și nevertebratele pescuite în Mediterana orientală ar putea să dispară pe plan local până în 2060, iar veniturile din pescuit ar putea să scadă cu până la 30% până în 2050, au avertizat aceiași experți. În medie, clima de pe Terra s-a încălzit deja cu 1,2 grade Celsius în raport cu era preindustrială. (AGERPRES)

Lasă un comentariu