Șeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul de Recuperare din Iași, prof. Florin Mitu, afirmă că temperaturile ridicate ne pot afecta organismul, mai ales dacă există și patologii cardiovasculare, motiv pentru care recomandă ca în această perioadă să fie limitate plimbările, iar hidratarea este foarte importantă.
În aceste zile când sunt înregistrate temperaturi foarte ridicate, avem nevoie de o hidratare adecvată bazată pe apă, ceaiuri, fructe, legume sau iaurt. Dr. Florin Mitu atrage atenția că trebuie evitat consumul de alcool, sucuri, băuturi carbogazoase sau grăsimi.
“Pe lângă cei doi litri de apă de care știm, trebuie suplimentat cu lichide, mai ales în cazul persoanelor care sunt nevoite să se expună la astfel de temperaturi. Dar cel mai simplu ar fi să evităm, dacă se poate, expunerea la soare în orele în care temperaturile sunt ridicate și prezintă un risc major pentru sănătate. Mă refer la orele 11,00, până pe la 15,00 - 16,00, când sunt temperaturi foarte ridicate. Desigur, în această perioadă trebuie să stăm la temperaturi mai răcoroase, în special în casă, mai ales dacă sunt persoane cu boli cardiovasculare. Dacă există posibilitatea, este bine să suplimentăm cu aer condiționat sau ventilator care să ne aducă un pic de răcoare”, a arătat medicul.
Riscul de afecțiuni cardiovasculare este foarte crescut în această perioadă caniculară, putând să se ajungă la accidente vasculare, pusee hipertensive, creștere de evenimente tromboembolice, pentru că prin deshidratare pot să se accentueze stările de hemoconcentrație.
“Trebuie să evităm să ajungem în astfel de situații prin evitarea mersului prin temperaturi extreme și mai ales printr-o hidratare cât mai bună în această perioadă. Este importantă evitarea băuturilor alcoolice, a băuturilor energizante. La fel de importantă este hidratarea cu apă plată, mai ales în cazul hipertensivilor, pentru că sărurile din apa minerală poate să mai modifice tensiunea arterială. La persoanele cu hipertensiune, cu boli cardiovasculare, cu infarct în antecedentele medicale, cu accidente vasculare, de preferat este să ieșim din casă fie la primele ore ale dimineții, fie mai pe seară, când temperaturile sunt mai acceptabile”, sunt sfaturile medicului Florin Mitu. (AGERPRES)