Festivitatea de absolvire, promoția 2023, a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) “George Emil Palade” din Târgu Mureș

Distribuie pe:

Miercuri seara, de la ora 19, pe stadionul Trans-Sil (str. Insulei) a avut loc Festivitatea de absolvire a promoției 2023 a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) “George Emil Palade” din Târgu Mureș. Invitatul special al evenimentului a fost Gabriela Szabo, unul dintre cei mai titrați atleți ai României.

Cei 1.969 de studenți din cadrul celor șapte facultăți, alături de profesori, părinți și prieteni s-au deplasat, începând cu ora 17 de la sediul Universității înspre stadion astfel:

Ora 17: Absolvenții Facultăților de Medicină, Medicină Dentară, Farmacie și Științe și Litere “Petru Maior” au pornit pe traseul: str. prof. Gh. Marinescu nr. 38, str. Pictor Nicolae Grigorescu, sensul giratoriu Unic, str. Lăcrămioarei, Aleea Carpați (pe lângă turbină), deplasare pe podul de mijloc în Aleea Carpați, stânga pe sub podul Mureș, str. Voinței, Piața Matei Corvin, str. Tamás Ernõ, str. Insulei, stadionul Trans-Sil.

Ora 17.15: Absolvenții Facultăților de Inginerie și Tehnologia Informației și Economie și Drept au pornit pe traseul: str. Nicolae Iorga, B-dul Cetății, str. Avram Iancu, str. Făget, sensul giratoriu Unic (unde a avut loc joncțiunea cu absolvenții programelor de studii din domeniul sănătate), str. Lăcrămioarei, Aleea Carpați (pe lângă turbină), deplasare pe podul de mijloc în Aleea Carpați, stânga pe sub podul Mureș, str. Voinței, Piața Matei Corvin, str. Tamás Ernõ, str. Insulei, stadionul Trans-Sil.

Festivitatea s-a încheiat cu un foc de artificii.

Le dorim tuturor absolvenților succes în continuarea pregătirii profesionale și în cariera pe care o vor urma!

În cele ce urmează vă propunem un fotoreportaj cu cele mai importante momente ale festivității.

Prof. dr. Leonard Azamfirei: “Să fiți mândri că, astăzi și pentru totdeauna, sunteți și veți fi absolvenți ai Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș!”

Discursul rostit de Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade” Târgu Mureș, prof.dr. Leonard Azamfirei, cu ocazia festivității de absolvire, 26 iulie 2023.

Onorați părinți, stimați colegi, onorați invitați, doamnelor și domnilor,

Promoția 2023 a acestei Universități aduce în fața dumneavoastră absolvenții din cele 7 facultăți, reprezentând 43 de programe de licență și 36 de programe de masterat. Astăzi stau aici, în mijlocul dumneavoastră și vor pleca din Universitate 1.969 de studenți absolvenți dintre care 1.475 sunt absolvenți ai programelor de studii de licență și 494 sunt absolvenți ai programelor de studii de masterat. Pentru efortul pe care l-au făcut în toți acești ani de studii, pentru capacitatea de a izbândi, de a-și urma visul și de a-l îndeplini în cele din urmă, vă rog pe toți, cei din tribune și cei din apropierea mea, părinți, profesori și invitați, să vă ridicați, în semn de prețuire, și să-i aplaudăm cu toții pe acești frumoși absolvenți!

Vă mulțumesc!

Dragi absolvenți ai Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș,

Devenirea voastră vă aparține nu doar vouă, ci și celor care v-au fost aproape în toți acești ani. Unii dintre ei sunt astăzi aici, alții sunt departe, unii poate nu mai sunt printre noi. Pentru părinții voștri, pentru profesorii voștri, pentru toți cei care au contribuit în vreun fel ca astăzi voi să fiți aici, frumoși și fericiți, vă rog, dragi studenți, ca, în semn de recunoștință și respect să vă ridicați și să îi aplaudați, uitându-vă către ei, în jurul vostru!

Vă mulțumesc!

Dragi absolvenți ai promoției 2023,

Astăzi, în acest moment unic al vieții voastre, vreau să vă vorbesc despre campioni, și veți înțelege mai bine, pe parcursul acestei festivități, de ce o fac, ca un mesaj pentru voi dar și ca un tribut pentru excelența în sport și în viață.

Spiritul olimpic, așa cum a fost el definit de Pierre de Coubertin, părintele Jocurilor Olimpice moderne, spune că important, la o competiție, este să participi, nu să câștigi. Competiția în sine, lupta pentru a te depăși par a fi mai importante decât câștigarea competiției: “Important în viață, spunea Cubertin, nu este triumful, ci lupta, esențial nu este să fi cucerit, ci să fi luptat bine.” În esență, este important parcursul și nu neapărat poziția ocupată la final! Contează să fii prezent, acolo unde se întâmplă ceva important, și să ajungi la linia de final. Oare o fi chiar așa? Oare o fi DOAR așa?

Spiritul olimpic este sau trebuie să fie dominat de fair-play. Dacă ați fi sportivi astăzi, v-aș îndemna, așa cum se întâmplă la toate competițiile sportive, la fair-play. Dar azi nu sunteți sportivi! De aceea, vă îndemn acum, la absolvire, la un altfel de fair-play: să fiți onești, să aveți valori, să le respectați în voi și în alții și să luptați pentru ele! Dar nu doar atât! Pentru că vă doresc ceva mai mult decât să fiți parte a competiției - să câștigați medalia, să deveniți campioni!

Rămânând în același context, deviza Jocurilor olimpice, propusă în 1894, tot de către Pierre de Coubertin, a fost - Citius, Altius, Fortius - mai rapid, mai înalt, mai puternic!

Citius - mai rapid! Vă admir visele și iubesc visătorii care dau vieții culoare, frumusețe si identitate. Dar vreau să vă transformați visele în realitate, mai repede decât alții, mai temeinic decât alții, mai inspirați decât ceilalți, iar pentru aceasta vă trebuie curajul de a le urma. Dacă nu vă veți trăi visele, ci doar temerile, vi se va părea că timpul nu este niciodată potrivit să faceți ceva. Și curajos este doar cel care merge înainte, chiar dacă îi este frică! În absența temerii, curajul nu există. Toți porniți în viață acum, de la aceeași linie de start. Voi înșivă veți decide, de acum înainte, clasificarea ulterioară.

Altius - mai înalt, mai sus! Priviți în sus și înainte, cu speranță și cu credință. Iar dacă privirea se duce și în spate, să o facă doar pentru recunoștință. Iar dacă priviți în jur, să o faceți doar pentru a răspândi dragoste, empatie. Astăzi, tot ce ați contabilizat la ceea ce ați putea numi eșecuri, se șterge. Contorul pornește de la zero, însă se va învârti cu o viteză diferită pentru că rămâneți singuri în competiție. Puneți-vă obiective înalte: să ajungeți cei mai buni profesioniști și să nu vă dați bătuți. Lupta este în primul rând cu voi și abia apoi, cu ceilalți. Pentru că, la campionii adevărați, corpul va face ceea ce îi cere mintea, voința! Pentru că doar de acolo, de sus, puteți să vedeți foarte departe.

Fortius - mai puternic! Puterea nu va veni din victoriile pe care le veți repurta ci din luptele pe care le veți duce, din greutățile pe care le veți învinge. Campionii adevărați vor ști să vă spună mai bine decât mine că antrenamentul intens va bate de fiecare dată talentul neantrenat.

Nu am să vă spun că veți fi toți învingători. Două ingrediente importante are succesul: pregătirea și oportunitatea. Pregătirea v-am dat-o noi, profesorii voștri, Universitatea! Astăzi sunteți absolvenți!!! Oportunitatea însă va veni din procentul de șanse de care veți profita, din jocurile la care veți participa, din competițiile la care veți lua parte!

Există oameni ordinari, în sensul celor comuni, obișnuiți, care pot fi și foarte cumsecade, și oameni extraordinari. Diferența dintre ei este acel - EXTRA. Acest element de compunere înseamnă ceva doar când servește la formarea unui adjectiv.

Aduc de fiecare dată în față motto-ul Universității noastre: E Pluribus Unum, sau “Dintre multe, una! Dintre mulți, unul!”. Această asumare înseamnă ceva deosebit, ceva diferit, ceva superior, ceva unic - adică extraordinar.

Dragi absolvenți, pentru campioni există și un moment al sărbătorii, al premierii. Astăzi voi sunteți campionii, voi sunteți sărbătoriții. Toți ne uităm către voi, cei care sunteți pe podiumul absolvirii. Dar, așa cum pentru campioni există, pe lângă podium și medalie, două simboluri cu o valoare supremă, care emoționează și inspiră, care dau o dimensiune superioară performanței: drapelul care urcă pe catarg și imnul țării, și voi astăzi trebuie sa vă asociați performanța cu Universitatea care v-a format și cu țara aceasta, cu România. Fie că v-ați născut și ați crescut în România, fie că ați venit aici doar pentru studii, voi, noi toți, avem datoria de a ne recunoaște apartenența. Forma voastră de patriotism va fi modul în care veți respecta și cultiva această apartenență, oriunde veți fi.

Să fiți mândri că, astăzi și pentru totdeauna, sunteți și veți fi absolvenți ai Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș, România!

Felicitări, dragi absolvenți!

Gabriela Szabo: “Țara noastră are nevoie de voi, de specialiști cu mentalitate de campioni!”

Din discursul Gabrielei Szabo, invitatul special la Festivi-tatea de Absolvire a UMFST “G. E. Palade” Târgu Mureș, promoția 2023

“Dragi părinți, dragi profesori, dragi studenți,dragi invitați

“(…) Medicina este mai mult decât o carieră. Este o chemare nobilă și un mod de a trăi, mereu, în slujba pacienților. Veți juca un rol foarte important în viața semenilor voștri și în comunitatea voastră. Învățarea este un proces continuu, cu atât mai mult în medicină. Domeniul medical este în plină transformare cu o influență tot mai mare a tehnologiei și a Inteligenței Artificiale. Ne așteptăm ca evoluția tehnologică să aibă un impact pozitiv asupra medicinei, a diagnosticării și a tratamentului medical. Va  fi un efort continuu de a tine pasul și de a vă păstra deschiși la inovație. Este esențial să învățați mereu și să vă adaptați mereu la schimbări. (…)

Aș vrea să vă împărtășesc din povestea mea. De la 13 ani viața mea a fost atletismul și performanța. Mereu am avut ambiția să fiu cea mai bună și ani și ani m-am antrenat continuu, cu disciplină și rigoare. Am devenit campioană europeană, mondială, apoi campioană olimpică, iar în 1999 am primit titlul de cea mai bună sportivă a lumii. După tot acest timp a venit momentul în care m-am retras de pe pistă, iar asta a venit cu un șoc. Ce să fac eu acum? Ce altceva să fac decât să fiu o atletă excepțională? Cine sunt eu și ce mă așteaptă? Și iată cum, de pe podium, am ajuns la birou. Și de aici a Început procesul continuu de reinventare. Am început să lucrez la Federația Română de Atletism, la marketing. Și am învățat lucruri noi. Apoi am fost vicepreședinte al federației. Am înființat un

ONG - «Sport pentru Viață», am promovat sportul de masă pentru copii, am învățat despre marketing, despre PR, m-a preocupat pregătirea mea academică iar după ani de învățătură am obținut titlul de doctor în sport. Apoi am devenit ministru al Sportului, funcție care venit cu multe promovări. Universul meu s-a schimbat enorm: am învățat mult despre legislație, administrație. Nu a fost ușor. Am învățat că, oricât de bun crezi că ești ca profesionist, în echipă ești mult mai bun.

Am lucrat o perioadă în mediul corporatist, unde am învățat altă limbă, altă abordare. Uitându-mă acum în urmă nici nu îmi vine să cred prin câte am trecut profesional. Am vrut să mă mișc încontinuu, să evoluez, să învăț, să mă redescopăr. Mă întreb câteodată ce mă ține în mișcare. Care a fost ingredientul secret? Cred despre mine că sunt un om de sport, indiferent din ce unghi abordez sportul. Am mentalitate de campion.

E normal să fim copleșiți de noutate, de multe lucruri care se mișcă amețitor, e normal să fim copleșiți de prea multe emoții. Dar mentalitatea de campion te face să alergi încontinuu și să vrei să fi mereu mai bun.

Dezvoltarea personală și profesională merg mână în mână cu dorința de a face o diferența în viața comunității. Să vă împingeți limitele tot mai departe! Țara noastră are nevoie de voi, de specialiști cu mentalitate de campioni”.

CINE SUNT ȘEFII DE PROMOȚIE DE LA UMFST G.E. PALADE” TÂRGU MUREȘ

Vă prezentăm, mai jos, lista cuprinzând absolvenții șefi de promoție de la programele de studii universitare de licență și master din cadrul UMFST “George Emil Palade” din Târgu Mureș, promoția 2023.

FACULTATEA DE MEDICINĂ

Medicină NEGOVAN I.H. TANIA 9,41

Medicină (în limba maghiară) VÁRI A. ANDREA-ANTONIA 9,58

Medicină militară BOJESCU N. GEORGE 9,23

Asistență medicală generală - linia de studii română SOLOVĂSTRU Ș. LORENA-ANDREEA 9,58

Asistență medicală generală - linia de studii maghiară DAVID. A. CSENGE-IMOLA 9,54

Balneofiziokinetoterapie și recuperare medicală PÉTER L. BRIGITTA 9,52

Nutriție și dietetică DUNĂ M. RAMONA NICOLETA 9,33

FACULTATEA DE MEDICINĂ ÎN LIMBA ENGLEZĂ

Medicină (în limba engleză) WIEDERANDERS PAULA LUISE 9,48

FACULTATEA DE MEDICINĂ DENTARĂ

Medicină dentară - linia de studii română HAJA-NICULAI I. EMANUELA 9,44

Medicină dentară - linia de studii maghiară BAROTHI I. SZABINA 9,44

Medicină dentară (în limba engleză) HOFHERR ALEXANDRA FELICITAS 9,00

Tehnică dentară - MISARĂȘ M. CLAUDIA 9,79

FACULTATEA DE FARMACIE

Farmacie - linia de studii română BOJE M. MARA-ALEXANDRA 9,36

Farmacie - linia de studii maghiară SÜKÖSD A. HELEN-BEATRIX 9,51

Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic MAZILU B. RALUCA-DANIELA 9,71

FACULTATEA DE INGINERIE ȘI TEHNOLOGIA INFORMAȚIEI

Automatică și informatică aplicată IMRE Z. LÁSZLÓ 9,89

Inginerie economică industrială MOLDOVAN D. I. ALEXANDRU-DORIN 9,57

Tehnologia construcțiilor de mașini SZENTGYÖRGYI I. N. ERVIN 9,89

Inginerie medicală GÎRBĂCEA D. RĂZVAN-ANDREI 9,41

Informatică PĂDUREAN I. IOAN 9,92

Informatică (în limba maghiară) HAJDÚ Z. HUNOR 9,62

FACULTATEA DE ȘTIINȚE ȘI LITERE PETRU MAIOR”

Istorie IUGA I. VASILE 9,70

Limba și literatura română - Limba și literatura engleză ROHAN D.R. MĂDĂLINA-ELENA 9,19

Limbi moderne aplicate (engleză, franceză, italiană, germană) PANĂ C. ANA FRANCESCA 9,84

Comunicare și relații publice MĂTEA G. ANDREEA 9,78

Comunicare și media emergente COZMA S. SAMSON 9,46

Studii de securitate ROHAN O.M. ANDREI 9,44

Educație fizică și sport CANCEROSCHI E.D. EUGEN-CLAUDIU 9,23

Pedagogia învățământului primar și preșcolar FĂRCAȘ D. CRISTINA-DANIELA 9,74

FACULTATEA DE ECONOMIE ȘI DREPT

Management HANCU I. ALIN-CRISTIAN 9,12

Management - ID RUȚA I. CLAUDIU-IONEL 8,94

Contabilitate și informatică de gestiune HERȚEG D. MARIA-CRISTINA 9,64

Contabilitate și informatică de gestiune - ID KULCSÁR M. ÁGNES 8,93

Finanțe și bănci PETROVICI V. VALERIA 9,40

Administrație publică PORIME L. IOANA-MARIA 9,28

Drept MOLDOVAN I.V. MARIUS-IULIAN 9,64

Drept - IFR CHIRILEAN A. MARIA 8,20

STUDII UNIVERSITARE DE LICENȚĂ

Laborator clinic GRIGORE P. ROXANA-IOANA 9,19

Managementul serviciilor de sănătate GOANȚĂ E. ADINA (HUȚANU) 9,93

Nutriție clinică și comunitară POPESCU C.C. BIANCA-MARIA 9,79

Terapie fizică și reabilitare funcțională TANȚOȘ A.D. ALEXANDRA-BIANCA 9,41

Cercetare științifică avansată medico - farmaceutică RĂDULESCU C. MARIA-FLAVIA 9,56

Reabilitare orală estetică DANCIU P.D. MĂDĂLINA (MIHALI) 9,95

Calitatea medicamentului, alimentului și mediului TOMA V. CAMELIA-MARIA 9,88

Biotehnologie medicală (în limba maghiară) TÓTH I. KRISZTIÁN 9,70

Cosmetologie și dermofarmacie EFTIMIE D. ELENA (RUSU) 9,56

Sisteme automate de conducere a proceselor industriale ROȘCA O. OVIDIU-ALEXANDRU 9,69

Managementul sistemelor de energie ȘERBAN D. DINEL 9,54

Proiectare și fabricație asistate de calculator BOGDAN I.S. MARIA 9,96

Managementul sistemelor calității - IF PALCU L. MĂDĂLINA-ELENA 9.76

Inteligența artificială TURNEA C. ANDREI 9,34

Istorie și turism cultural GHIȘA G.G. RĂZVAN-PETRU10

Scriere creatoare și compoziție digitală RUSU L. ANCA 10

Traducere multimodală TRIFAN C.G. ALEXANDRA MELANIE 9.76

Educație fizică și consiliere sportivă LUKA L. LEVENTE-LÁSZLÓ 10

Managementul resurselor umane NEGREA D. M. DANIELA 9,11

E-business management și marketing DOBRE M. I. ERIKA-ALEXANDRA 9,64

Administrarea afacerilor în comerț, turism și alte servicii PAVEL Ș. MINODORA-CRENGUȚA 9,19

Contabilitate și audit CHIOREAN E. EMILIA-ADELINA 9,26

Servicii și tehnologii financiare CSIKI Z. BEATA-IZABELLA 9,66

Administrația publică și politici europene NEGRU V. COSMINA (BLĂNARU) 9,95

Instituții judiciare și profesii liberale PATAKI I. L. ARANKA-TIMEA 10

Achiziții publice DOBROT Ș. MIHAELA-IULIA (ANDONE) 9,91

Lasă un comentariu