La Bastionul Tăbăcarilor din Cetatea Târgu Mureș, Expoziția de pictură “Conotații de peisaj”

Distribuie pe:

Centrul de Cultură și Artă Târgu Mureș anunță că Bastionul Tăbăcarilor din Cetatea Târgu Mureș găzduiește, în perioada 22.07 - 22.08.2023, Expoziția de pictură intitulată “Conotații de peisaj” a studentelor în anul II licență la specializarea Pedagogia Artei din cadrul Universității Naționale de Arte București, sub coordonarea lector univ. dr. Andrea Nagy.

Lucrările celor nouă participante la expoziție au fost realizate în cadrul rezidenței artistice care a avut loc timp de trei săptămâni la Centrul de Cultură și Artă din Târgu Mureș. Expun: Ingrid Cojan, Maria Dumitrescu, Antonia Mușat, Mădălina Necșulescu, Ana Niculae, Nicoleta Oae, Patricia Proksch, Patricia Voinea, Felicia Voinescu.

Seria de peisaje au fost realizate în plein air pe peninsula de pe râul Mureș, propunându-ne, astfel, o reîntoarcere spre natură, găsind în acest loc elemente de peisaj care diferă fundamental de peisajul urban al capitalei, căutând, totodată, o formă de “purificare” a retinei în contextul omniprezenței ecranelor. Raportarea la peisajul peninsulei a fost una personală pentru fiecare dintre artiste, presupunând atât un exercițiu de observare, cât și de transfigurare a realității concrete prin filtrele subiective. Peninsula sau insula creează o formă de izolare și un mediu care facilitează meditația, introspecția și, astfel, creația. Insula se constituie ca spațiu de contemplare dacă luăm în considerare, spre exemplu, insula regizorului Ingmar Bergman, care l-a inspirat pe Andrei Tarkovski sau insula pe care și-a dezvoltat creația Matthew Barney, astfel se deschid mai multe direcții de cercetare artistică, spre care tind artistele prezente în expoziție, dar care, în această etapă incipientă, s-a constituit mai mult ca o formă de documentare.

Vă invităm să descoperiți această expoziție de pictură de inspirație mureșeană și să vedeți malul Mureșului prin ochii studentelor la Universitatea Națională de Arte București. Expoziția din Bastionul Tăbăcarilor poate fi vizitată până pe 22 august 2023, de marți-duminică, în intervalul orar 10-12.

Intrarea este liberă!

Lasă un comentariu