Puncte de vedere - O veste foarte, foarte proastă…

Distribuie pe:

Retragerea Rusiei din Acordul pentru exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră este o veste foarte, foarte proastă, pentru că are o extindere ca efecte nu numai asupra lumii înconjurătoare, grâul din Ucraina fiind esențial pentru unele țări din nordul Africii, ci și pentru noi, pentru români.

Pentru că creșterea prețului la grâu și aglomerația extraordinară din portul Constanța ne aduc prejudicii importante. Avem greutăți în valorificarea grâului românesc. Asta e problema care nu s-a rezolvat. E de un an în discuție, dar Guvernul nu a luat nicio măsură. Importurile și exporturile românești au de suferit ca urmare a supraaglomerării portului Constanța cu grâu și alte produse din Ucraina.

Va fi și o creștere a prețului grâului, care, în România, va duce la creșterea prețului unor produse esențiale, cum ar fi pâinea.

Eu nu pun retragerea pe seama bombardării podului Kerci, ci pe o strategie bine pusă la punct de Rusia. În prima parte a războiului, o armă importantă a Rusiei a fost energia. Acum, când începe să apară recolta agricolă, o armă importantă sunt aceste produse. Rusia și Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori de produse agricole, mai ales de grâu. Deci e nevoie de acest grâu. Iar lipsa de securitate pe care încetarea acestui acord o face pe Marea Neagră va duce nu numai la creșterea prețului materiei prime, dar și a asigurărilor navale.

Prof. univ. dr. Mircea Coșea, analist economic

Lasă un comentariu