Inaugurarea sediului Asociației Culturale “Șopron cultural” din Sângeorgiu de Mureș

Distribuie pe:

În Sângeorgiu de Mureș (strada Tiribici nr. 23) a avut loc, zilele trecute, inaugurarea festivă a sediului Asociației Culturale “Șopron cultural”. Cu acest prilej, cei prezenți au vizitat: Sala de expoziții, unde pictorul Rózsa Ștefan Ioan a expus lucrările cu tema “Amintiri din Târgu Mureș”, precum și cărțile și albumele (în număr de șase) scrise de domnia sa până în anul 2022, în limba română și maghiară; atelierul de țesut al doamnei Rózsa Márta, care promovează tehnica și modelele tradiționale moștenite de la bunici, atelierul de restaurare mobilier vechi al tinerilor Rózsa Gellért József și Tétény Ötvös, precum și sala pentru simpozioane, lansări de carte și festivități. În cadrul evenimentului s-a lansat și cartea ,,Drum de vis în Ardeal. Oameni și locuri de poveste”, de Aristotel Bunescu, ziarist și scriitor, și Ilarie Gh. Opriș. Volumul este rodul documentării timp de trei zile în: Sighișoara, Chendu, Târgu Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Reghin și Lunca Bradului. Autorul, Aristotel Bunescu, director al Agenției de Presă Culturală și Sportivă, București, a fost însoțit în județul Mureș de publicistul Ilarie Gh. Opriș și de scriitorul și pictorul Rózsa Ștefan Ioan.

De asemenea, tot în cadrul aceleiași manifestări, s-a lansat ziarul “Cronica sângeorzană”, tipărit cu ocazia aniversării a 175 de ani de la Revoluția din 1848-1849.

La festivitate au luat cuvântul preot paroh Eugen Bărăian - moderatorul activității, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, prof. Nicolae Băciuț - directorul Direcției Județene de Cultură Mureș, ing. Sófalvi Sándor Szabolcs - primarul comunei Sângeorgiu de Mureș; președintele Asociației, Rózsa Ștefan Ioan, Ilarie Gh. Opriș - publicist, și Aristotel Bunescu, autorul cărții.

Preotul paroh Gigel Roată a înmânat invitaților albumul “Sângeorgiu de Mureș. Biserica ortodoxă în pictură”, autori: Ilarie Gh. Opriș și Eugen Bărăian, și distincția “Biserica ortodoxă Sfântul Nicolae,1822-2022”. De menționat că toți participanții au primit un volum din cartea lansată și autografe de la autori.

Spațiile inaugurate vor oferi condiții bune manifestărilor culturale organizate de asociațiile culturale din comună, dar și din județul Mureș.

Ilarie Gh. Opriș Foto: Mihály Francisc

Lasă un comentariu