Fiii satului Vișinelu - Cistelecanii în sărbătoare

Distribuie pe:

În organizarea Primăriei orașului Sărmașu, Parohiei Ortodoxe Vișinelu, Muzeului Etnografic Vișinelu și Asociației Cultural Tradiționale ,,Fiii satului Vișinelu”, sâmbătă, 29 iulie, și duminică, 30 iulie, vor avea loc o serie de manifestări cultural-artistice menite să marcheze cea de-a doua ediție a sărbătorii Fiii satului Vișinelu.

Întreaga bogăție spirituală și culturală a satului din Câmpia Transilvană va fi pusă în valoare spre frumoase aduceri aminte, dar și pentru neuitare de către locuitorii satului Vișinelu, dar și de cistelecanii întorși la casele părintești pentru a primi, din tihna satului, gândul cel bun. O întoarcere la rădăcini și o

bună ocazie de întâlnire și socializare a celor ce s-au născut pe aceste plaiuri binecuvântate.

Prima zi a manifestărilor va fi marcată de o discotecă cu muzica anilor '80, ce se va desfășura la Căminul Cultural din localitate.

Ziua de duminică va debuta cu Sfânta liturghie, de la ora 10, oficiată de un sobor de preoți, împreună cu preotul paroh al Parohiei Ortodoxe Române Vișinelu, Andrei Zăvoian. La finalul acesteia, în jurul orei 12, se va săvârși un parastas în memoria fiilor satului trecuți în veșnicie și a eroilor căzuți în cele Două Războaie Mondiale.

Pe scena amenajată în curtea Muzeului Etnografic din Vișinelu, inaugurat anul trecut, manifestările vor continua cu deschiderea oficială a evenimentului, ocazie cu care vor susține alocuțiuni ec. Valer Botezan, primarul orașului Sărmașu, urmat de istoricul Traian Vamoș, fiu al satului, care deține și Muzeul etnografic, și care va face o evocare a istoriei satului și a personalității marelui actor, Ovidiu Iuliu Moldovan, ale cărui rădăcini se află în Vișinelu. Discursurile vor fi urmate de un recital de poezie susținut de fii ai satului: Pop Lăurean și Băldean Maria.

Muzica și voia bună vor cuprinde apoi centrul localității, întrucât de la ora 13, pe scena amenajată în curtea Muzeului Etnografic, se va desfășura spectacolul folcloric “Cântec, joc și voie bună”, cu participarea artiștilor locali, a ansamblurilor de dansatori și a invitaților speciali, dintre care amintim: Vasile Soporan, Iosif Rusu, Narcisa și Ana Georgeta Balla, Dolfina Aștilean, Costi Dumitru, Victoria Meițescu, Daniel Ilie Vlaic, Letiția Blaga, Voichița Neag, Jucăușii de la Frata, Grupul Jijicanii din Cluj Napoca, Larisa Gurzău, Ansamblul Coronița din Solovăstru, Ansamblul Ibășteana din Ibănești, Taraful Lia Pop din Frata, Mădălina Rus, Paula Georgiana Deac, Iulia Simina Cheteleș, Ansamblul Dor sărmășan, Irina Popa, Delia Lumperdean, Coroianu Onacă Amelia și Ailin, Rusu Suciu Gabriela și DJ Marcel, moment prezentat de Mihai Teodor Nașca.

Întreaga manifestare va beneficia de aportul gospodinelor comunității, care vor pune pe mese bogățiile culinare ale satului: palanețe, pită, mălai, scorușe, pancove, rețete vechi și simple, ce au reprezentat și reprezintă un reper pentru toți locuitorii, elemente de identificare culturală dintr-un ținut aflat la granița cu județul Cluj.

Vișinelu, cunoscut odată ca și Cistelec, situat în Valea Frata, este o vatră străveche, locuită din timpuri imemorabile, fiind datat documentar încă din 1340, astăzi parte componentă a orașului Sărmașu. Printre personalitățile locului se numără actorul Ovidiu Iuliu Moldovan, fiu al satului, născut și crescut în Vișinelu. De anul trecut, această localitate beneficiază de un Muzeu etnografic, care s-a inaugurat odată cu evenimentul de lansare a monografiei localității, scrise de Traian Vamoș, ediția a doua a acestui neprețuit instrument de cercetare și valorificare fiind lansată tot duminică.

Marinel Vamoș - președinte Asociația Cultural-Tradițională

Fiii Satului Vișinelu

Lasă un comentariu