Geoană: “România are o vocație multiregională indiscutabilă, insufficient pusă în valoare”

Distribuie pe:

România are o vocație multiregională indiscutabilă, insuficient pusă în valoare în acest moment, a afirmat, joi, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la evenimentul “Construind România 2030: O viziune pentru dezvoltare sustenabilă”, organizat la Academia de Studii Economice din București.

El a vorbit de actualul context de securitate. “România nu are voie să nu profite de această mare transformare. Războiul și reverberația sa globală nu trebuie să fie o nouă povară istorică, ci trebuie să devină - așa cum au făcut-o înain-tașii noștri de foarte multe ori de-a lungul istoriei moderne a României - oportunități de fructificat și lecții de învățat. Dacă sunt privite cu inteligență, aceste riscuri care sunt reale pot și trebuie să devină oportunități. Urgențele se schimbă, comerțul își modifică rutele, piețele se mută, forța de muncă migrează, investițiile se transferă în locuri strategice. România este un astfel de loc strategic. Niciodată întrebuințarea de loc strategic a României nu a fost la o cotă mai înaltă decât acum”, a apreciat Mircea Geoană.

Acesta a vorbit de potențialul țării noastre de a deveni “o viitoare putere politică, economică, militară și tehnologică multiregională, să fie actor de prim rang care să acopere Marea Neagră extinsă, Europa de Est, Europa Centrală și de Sud-Est, de la Marea Caspică la Mediterană și pe întreg noul Flanc Estic al NATO”.

Pentru a-și îndeplini acest obiectiv, a arătat Geoană, “România trebuie să inoveze în primul rând la nivel politic”.

“Avem resurse în economie, avem resursă intelectuală, avem resursă umană. Politicul este problema. Și ideea că status quo-ul te poate duce departe este o uriașă eroare strategică pentru România. Trebuie să avem curajul să inovăm în politică. Trebuie să construim, știu cât de greu este și eu am făcut ceva politică la viața mea - o nouă selecție în structurile care administrează statul, bazată pe merit, pe putere intelectuală, pe educație solidă. Clasa noastră politică trebuie să înțeleagă că guvernarea nu poate progresa fără experți, fără inteligență, oameni calificați, fără creativitate. Trebuie să ne asumăm cooptarea minților civile în proiectul național, atragerea talentelor și gândirii experimentate în procesul guvernării”, a completat secretarul general adjunct al NATO.

Lasă un comentariu