Arestări și demiteri în cazul “Căminului temniță” din Bărdești

Distribuie pe:

Marcel Ciolacu: Am dispus eliberarea din funcție atât a prefectului, cât și a subprefectului de Mureș”

Revenim cu amănunte legate de “Căminul temniță” din Bărdești, după ce la sfârșitul săptămânii au apărut elemente noi. Vineri după amiază, după închiderea ediției noastre, premierul Marcel Ciolacu a anunțat destituirea prefectului de Mureș și a unuia dintre cei doi subprefecți.

“Știm foarte bine că sub coordonarea prefecților și a subprefecților s-au făcut controale timp de o lună de zile. Din câte am înțeles, AJPIS-ul controlase acest centru cu o zi sau două înainte și spusese că nu e nicio problemă. Doamna ministru a Muncii a luat decizia de a face o comisie disciplinară, conform legii a fost destituită persoana care a condus AJPIS-ul. Eu astăzi de dimineață am avut o discuție cu vicepremierul și ministrul de Interne, domnul Cătălin Predoiu, și am dispus eliberarea din funcție atât a prefectului, cât și a subprefectului”, a declarat șeful Guvernului, vineri, la Tulcea.

Cei trei inculpați din dosarul Bărdești”, arestați pentru 30 de zile

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Târgu Mureș i-a prezentat pe cei trei inculpați din “Dosarul Bărdești”, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de persoane, împotriva cărora au dispus reținerea pentru 24 de ore, unui judecător pentru dreptul și libertăți din cadrul Tribunalului Mureș cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

După mai multe ore, Tribunalul Mureș a admis, în Cameră de Consiliu, la prima oră a zilei de duminică, propunerea DIICOT, astfel că cei trei inculpați vor sta după gratii până în 28 august.

Cine sunt cei trei?

Deși DIICOT și Tribunalul nu fac publice numele inculpaților, ci doar inițialele acestora, se site cine sunt cei trei. În primul rând este vorba despre Cosmin Ionuț Păpuc, membru fondator al Asociației Re-Min cea care desfășura activitatea Căminului “Căsuța lu' Min” din Bărdești, angajat al Penitenciarului Târgu Mureș, Jolan Pascu - administratorul centrului de la Bărdești, angajată pe un post de infirmier la IUBCVT Târgu Mureș și fiul acesteia, Flavius Teodor Pascu - polițist la Secția Band.

Avocații celor trei inculpați au formulat cereri pentru înlocuirea măsurilor de arest preventiv cu arestul la domiciliu sau control judiciar, care, însă, au fost respinse de instanță.

DIICOT arăta, într-un Comunicat de presă dat publicității vineri, că “s-a reținut că, în anul 2020, inculpații au constituit un grup infracțional, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obținerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilități, prin încasarea, sub paravanul unei asociații, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparținători.

Banii destinați îngrijirii persoanelor vătămate, au fost folosiți cu preponderență în beneficiul membrilor grupării. Persoanele vârstnice ori cu dizabilități, internate în locațiile gestionate de asociație, au fost supuse unor tratamente inumane și degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică și psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii și asigurarea igienei”.

Anchetatorii DIICOT mai precizau că joi, 27.07.2023, “au fost identificate cinci persoane vătămate, toate cu dizabilități, aflate în subsolul unei clădiri aparținând asociației, cazate în condiții improprii, printre materiale de construcții, cu  saltele așezate direct pe podea. În aceeași clădire, într-o încăpere de aproximativ 3 metri pătrați, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică și în imposibilitatea de a comunica. Până la acest moment au fost identificate 56 de persoane, cazate în spațiile Asociației, majoritatea aflate în evidența DGASPC Maramureș și Covasna”.

Polițistul arestat, suspendat din funcție de IPJ Mureș

Inspectoratul de Poliție al Județului Mureș a transmis, duminică faptul că instituția a fost informată de instanța de judecată cu privire la faptul că, față de un angajat, a fost dispusă măsura arestării preventive pentru 30 de zile. “În conformitate cu prevederile legale, cel în cauză a fost suspendat din funcție, urmând ca, în funcție de evoluția anchetei, să fie dispuse celelalte măsuri prevăzute de lege”, se arată în Comunicat.

Penitenciarul Târgu Mureș a precizat, ieri, pentru “Cuvântul liber”, că în cazul angajatului său, Cosmin Ionuț Păpuc, începând cu data de 30 iulie (dată la care s-a comunicat soluția arestării pentru 30 de zile), acesta a fost suspendat din funcție.

Și DNA a deschis un dosar

“Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu licențierea/supravegherea activității unui centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități din județul Mureș. Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (“in rem”), prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”, a transmis Biroul de presă al Direcției Naționale Anticorupție. Cu alte cuvinte procurorii anticorupție cercetează dacă anumiți funcționari publici, care ar fi trebuit să își facă datoria astfel încât la Bărdești să nu se întâmple acele orori, nu au luat cumva mită ca să închidă ochii.

Continuă dezvăluirile din Căminul temniță”  din Bărdești: Trei tineri cu dizabilități, aduși din Maramureș la Bărdești, au murit în șase luni.

Nu se știe nimic de cauzele decesului sau de vreo autopsie

Ieri, Antena 3 CNN, la buletinul de știri de la ora 10.00, a prezentat, în exclusivitate, mărturiile unor angajați ai DGASPC Maramureș referitoare la cazul transferului unor persoane cu dizabilități la centrul de îngrijire din Bărdești. În materialul prezentat de postul de televiziune citat se spune că în șase luni, trei beneficiari aduși din Maramureș ar fi murit, însă nu se cunosc condițiile decesului pentru că nu ar exista nici autopsii. “În momentul în care deceda un tânăr cu dizabilități, la centru trebuia făcută autopsia. Ei acolo (la Bărdești - n.r.) au murit, nu știe nimeni în ce condiții au murit, dacă li s-a făcut autopsia, care sunt cauzele decesului. Mai mult, au fost îngropați acolo. Nu știu să fi fost aduși (la Maramureș - n.r.), măcar îngropați unde i-a adus”, declara, sub protecția anonimatului un angajat al DGASPC Maramureș, de unde au fost aduși mai multe persoane la căminul din Bărdești. Aceștia au mai spus că instituția din Maramureș a făcut “externalizări în sensul în care, vezi Doamne, au foarte multe cheltuieli cu ei și atunci i-au externalizat într-un centru privat”. “L-am întrebat pe președintele Consiliului Județean (Maramureș - n.r.) de ce sunt transferați”, spunea unul dintre angajații DGASPC care a vorbit cu reporterii ANTENA 3 CNN. Acesta a dezvăluit și ce a răspund președintele CJ Maramureș: “Pentru că noi nu avem capacitate să-i îngrijim cum se cuvine, iar acolo o să fie angajați la standarde”.

Ororile din Bărdești, descoperite de reprezentantul unui ONG din București

Vă reamintim că joi, 27 iulie, autoritățile publice din județul Mureș au fost sesizate de către Georgiana Pascu, manager de programe al Centrului de Resurse Juridice (CRJ) din București, cu privire la faptul că la Centrul de Îngrijire și Asistență “Căsuța lu' Min”, din comuna Sântana de Mureș, sat Bărdești, mai multe persoane sunt ținute în condiții improprii. La fața locului au fost identificate 30 de persoane, din care 7 persoane erau ținute la subsolul clădirii, în condiții improprii. În urma intervenției la centrul vizat, 13 persoane au fost transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, iar 17 au fost relocate la centre rezidențiale conforme din județul Mureș: 9 la Luduș, 4 la Sighișoara și 3 la Ideciu de Jos. Din cei 13 transportați la spital, 8 sunt internate la Clinica de Psihiatrie nr. 1 și 3 pacienți se află la Clinica de Psihiatrie 2, din cadrul Spitalului Județean Mureș, iar o persoană la Clinica Medicală 1, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Una dintre persoanele transportate la UPU SMURD Târgu Mureș se afla încă sub observație medicală.

“Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriție (piele și os), cu leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, mirosind puternic a fecale. O altă persoană din subsol era acoperită de fecale și sânge la nivelul feței și a mâinilor. Celelalte 2 persoane nu se puteau mișca și nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele (…)Am continuat dialogul cu ceilalți beneficiari, unii dintre aceștia menționând că au fost legați, amenințați, bătuți de către personalul și conducerea centrului, prezentând leziuni specifice legării la nivelul mâinilor”, declara Georgiana Pascu, cea care a descoperit ororile de la Bărdești. (D.B.)

Dragoș Bardoși

(Surse foto: CRJ și Știrile PRO TV)

Lasă un comentariu