SUA: Biden și Trump, la egalitate în sondaje

Distribuie pe:

Președintele democrat al SUA, Joe Biden, și predecesorul său republican, Donald Trump, sunt la egalitate în intențiile de vot în perspectiva alegerilor prezidențiale de anul viitor, relevă un sondaj publicat marți de cotidianul The New York Times și în care amândoi au 43%, relatează agenția EFE.

Biden, în vârstă de 80 de ani, va încerca să obțină și al doilea mandat la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, în timp ce Trump, în vârstă de 77 de ani, este marele favorit în alegerile interne din Partidul Republican, dar candidatura i-ar putea fi în cele din urmă pusă sub semnul întrebării de problemele sale judiciare despre care afirmă că sunt acțiuni ale democraților motivate politic împotriva lui.

Potrivit sondajului publicat de The New York Times, circa 45% dintre alegătorii democrați sprijină realegerea lui Biden, procent care a crescut considerabil față de iulie anul trecut, când numai 26% din simpatizanții democrați doreau ca președintele octogenar să încerce obținerea unui nou mandat.

Cotidianul citat atribuie această creștere deciziei Curții Supreme - instanță unde majoritatea judecătorilor sunt conservatori - de a limita dreptul la avort, rezultatului peste așteptări al democraților la alegerile de la jumătatea mandatului și scăderii inflației în ultimele luni.

Același sondaj relevă că indicele de aprobare pentru Biden este de 39%, un procent mic pentru un președinte care urmărește realegerea, dar în creștere față de procentul de 33% din iulie 2022.

Dacă va ajunge în final să concureze împotriva lui Trump, președintele democrat Biden, care promovează politici progresiste, ar fi votat cu predilecție de către afroamericani, femei și studenți, după ce pentru aceștia din urmă el a anulat masiv din datoriile create de creditele pentru studii. Biden înregistrează însă o scădere de popularitate în rândul votanților hispanici, care înclină mai degrabă către republicani.

Sondajul a fost efectuat în perioada 23-27 iulie, pe un eșantion reprezentativ de 1.329 de persoane, cu o marjă de eroare de 3,67%. (AGERPRES)

Lasă un comentariu