Investiții în consolidarea clădirilor cu risc seismic

Distribuie pe:

Ministerul Dezvoltării a deschis, de la începutul acestei luni, cea de-a doua sesiune de depunere a cererilor de finanțare pentru Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, iar beneficiarii pot încărca documentele necesare pentru accesarea fondurilor puse la dispoziție în platforma digitală investitii.mdlpa.ro, disponibilă pentru beneficiaro fără a avea un termen limită de depunere. Programul se derulează din 2023, iar finanțarea este de 100%. În cadrul său vor fi incluse atât clădirile de locuințe multietajate, cât și clădirile publice, încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII.

Sumele se vor aloca după semnarea contractelor. Criteriile de alocare a fondurilor vor fi aprobate prin ordin emis de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Bugetul alocat este de 500 milioane de lei credite de angajament și au fost solicitate încă 3 miliarde de lei la rectificarea bugetară pentru semnarea contractelor de finanțare, informează Serviciul Comunicare din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

În cazul în care fondurile de la bugetul de stat sunt insuficiente pentru încheierea contractelor de finanțare, autoritățile publice locale pot decide finanțarea investițiilor din bugetele locale sau alte surse legal constituite.

,,Dezvoltarea unei țări nu se poate face doar reacționând la situații de criză sau stimuli sporadici, investind doar atunci când ceva ne surprinde sau ne sperie. În condițiile în care în ultimii 30 de ani s-au consolidat din bani publici doar 26 de clădiri, dintre care 19 în Capitală, era clar nevoie de o schimbare de paradigmă în abordarea situației clădirilor cu risc seismic. Această schimbare s-a produs, avem o viziune, avem bani, avem legislație, încurajez toți edilii și responsabilii din administrația locală și centrală să aplice pentru finanțare, pentru că avem școli, spitale, clădiri publice, blocuri de locuințe inventariate care așteaptă de ani de zile să intre în procesul de consolidare și reabilitare antiseismică.

Siguranța oamenilor care trăiesc, lucrează sau trec zilnic pe lângă aceste clădiri este primordială, iar Ministerul Dezvoltării este pregătit să susțină efortul de consolidare, efectele pozitive nefiind strict estetice sau structurale, ci și economice și sociale pe termen lung”, a precizat ministrul Adrian-Ioan Veștea. (B.O.)

Lasă un comentariu