Programul de astăzi, 11 august, al Festivalului Internațional de Chitară, Harmonia Cordis, ediția a XVIII-a, 8-13 august, Târgu Mureș

Distribuie pe:

10.00-13.00 Cursuri individuale de măiestrie - Universitatea de Arte

10.00-13.00 Concursul Internațional de Chitară Harmonia Cordis:

Categoria C - Liceul de Arte

 10.00-13.00 Expoziție de chitare clasice de concert - Universitatea de Arte - Invitați: EDUARDO ALFÉREZ (Spania), CONSTANTIN DUMITRIU (România)

19.00-22.00 Concerte - Cetatea Medievală

Interpreți:

FLORIAN BABȚAN-VARGA (România)

CENK ERDOGAN (Turcia)

ANTONIO FORCIONE TRIO (Italia/Brazilia)

Florian Babțan Varga a început să studieze chitara la vârsta de 13 ani, la Colegiul de Muzică “Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea profesorilor Laura Platon, Ludovic Bíró și George Muntean. A participat la cursuri de măiestrie susținute de Judicael Perroy, Gabriel Bianco, Costas Cotsiolis, Giampaolo Bandini, Csáki András, Rovshan Mamedkuliev, Alexis Muzurakis, Susana Prieto și mulți alți profesori și interpreți de renume mondial. Florian participă la festivaluri și concursuri de chitară din țară și străinătate, iar printre premiile sale se numără premiul I la concursului de muzică de cameră din cadrul Festivalului Internațional de Chitară Transilvania. Acesta este proaspăt absolvent al studiilor de masterat ale Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, la clasa profesorilor Beke István Ferenc și Constantin Andrei.

Cenk Erdogan s-a născut la Istanbul, în 1979. În 1997 a obținut o bursă de patru ani la Departamentul de muzică (compoziție) al Universității Bilgi din Istanbul. În 2001 a absolvit cu o primă clasă de onoare la Departamentul de muzică. În octombrie 2004, la invitația lui David “FUZE” Fiuczynski, a susținut un atelier la Berklee College of Music pe tema chitarei fretless și a modurilor în muzica turcă.  În 2008 a înregistrat primul său album, “ÝLE”, care a fost produs de Sinan Sakýzlý în cadrul Baykuș Music. În același an, împreună cu compania de coloane sonore “Aria”, a compus și aranjat coloana sonoră pentru filmul “Issýz Adam”, scris și regizat de Çagan Irmak, și a câștigat premiul Yeșilçam “Coloana sonoră a anului 2009”. În 2009 Cenk Erdogan Trio feat. Tineke Postma a cântat în cadrul celui de-al 16-lea Festival de jazz de la Istanbul și al 19-lea festival de jazz Akbank. În același an, a cântat cu ansamblul Yinon Muallem în cadrul festivalului “Karawane 2009”, organizat la Bochum. În 2010 a cântat în formația “Turkophony all stars”, alături de Trilok Gurtu și Doninique di Piazza. În 2011 a cântat în formația “Turkophony all stars” cu Dave Weckl, Kai Eckhardt, Eric Levy. În 2011 înregistrează cel de-al doilea album al său “Kavis” (Arc), în San Francisco, cu legendarul basist Kai Eckhardth și Jason Lewis, album sponsorizat de producătorul Ron Scudder și relansat de Berkeley Jazz School Records. În 2014 a realizat primul site educațional pentru cântatul la chitară fretless www.fretlessguitarlessons.com și începe să predea modul turcesc de a cânta la chitară fretless, tehnici de interpretare. În 2014 a lansat ultimul său disc “Kara Kutu”, care a fost cântat solo cu toate chitarele acustice (“fretless” și “fretted”).  În 2015 a câștigat concursul care a fost organizat de compania “Vestel”.

Antonio s-a născut în sudul Italiei, unde a început să cânte într-o trupă cu fratele său, la vârsta de 13 ani, după ce a învățat singur să cânte la chitară, cu ajutorul frizerului local și cu multă practică.  Se urca în mașină cu câțiva prieteni muzicieni mai în vârstă și călătorea în sate pentru a cânta la festivaluri locale, unde cânta la chitară și, ocazional, la tobe și bas. Băieții au câștigat niște bani de buzunar, iar Antonio a început să se perfecționeze la chitară, elaborând noi compoziții și absorbind toate influențele din jurul său, atât folclorice, cât și rock și jazz. A absolvit cu o diplomă în artă și sculptură la Institutul de Artă din Ancona. A studiat, de asemenea, tobele, alături de chitară, mutându-se mai târziu la Roma pentru a învăța armonia sub îndrumarea lui Sergio Coppotelli. A fost, de asemenea, foarte interesat de arta mimei, ceea ce a dus la o imersiune de 6 luni în mimă și studii de yoga. În căutarea unei noi surse de inspirație, s-a mutat la Londra, în 1983, unde a început să cânte pe străzile din Covent Garden și, în două luni, a câștigat un premiu, ceea ce a dus la o apariție la BBC TV și la un important turneu european în deschiderea concertului lui Barclay James Harvest, cu un spectacol final pe arena Wembley. Nu a mai privit niciodată înapoi și a început să își construiască un public cult, ceea ce a dus la semnarea unui contract cu Virgin Records. .

Lasă un comentariu