Ciolacu: Nicio măsură de ajustare fiscală preconizată de Guvern nu va afecta activitatea de tineret sau pe cea culturală

Distribuie pe:

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nicio măsură de ajustare fiscală preconizată de Guvern nu va afecta activitatea de tineret sau pe cea culturală, subliniind, însă, pe de altă parte, că statul nu mai poate suporta “o infrastructură atât de stufoasă”.

Șeful Executivului a fost întrebat, miercuri, la Palatul Victoria, în cadrul participării la deschiderea Forumului Studenților de Pretutindeni, dacă măsurile de reformă administrativă și cele de ajustare fiscală vor afecta sectoarele de tineret, educație și cultură.

“Cred că sunt trei lucruri diferite. O dată, vorbim de o reformă în administrație (...), vorbim de niște măsuri de ajustare fiscală necesare României pentru a depăși acest sfârșit de an (...) și a ne încadra în anumite deficite financiare. Vom încerca, prin dialog cu Uniunea Europeană, pentru că e un parteneriat între statele membre și Comisia Europeană, (...) e normal că lucrurile pe care le-am semnat acum doi ani și reprezentau prioritățile Comisiei, Uniunii Europene, a României, acum doi ani, ele s-au modificat. Și mai este o abordare, cea care privește măsurile de combatere a evaziunii fiscale, România fiind una dintre țările cu cea mai mare evaziune fiscală, fiind lipsa, în primul și în primul rând, a digitalizării ANAF-ului. Eu vă întreb altceva: cum a fost posibil ca cel mai mare program al României postdecembriste, PNRR, să nu aibă niciun euro alocat pentru tineret? Cum a fost posibil ca în PNRR, foștii guvernanți să nu treacă niciun program și nicio reformă pentru tineret? Ce vă pot eu asigura: o să încercăm la această negociere cu Comisia Europeană, care este până pe 31 august, să prindem anumite proiecte pentru tineret și să remediem acest lucru. Și ce vă pot promite foarte clar, că nicio măsură de ajustare fiscală nu va afecta activitatea de tineret sau culturală”, a declarat Marcel Ciolacu.

În completare, premierul a adăugat că este “inacceptabil” ca România să aibă “cei mai mulți ordonatori de credite din lume”.

 “Nu putem să avem cei mai mulți ordonatori de credite din lume. Este inacceptabil așa ceva. Nu poți. Fiecare bibliotecă din România, fiecare teatru, mai mic sau mai mare, fiecare agenție, mai mică sau mai mare, toți suntem ordonatori de credite. Rolul unui director de teatru e să conducă activitatea culturală. Rolul unui șef de agenție pentru tineret este să conducă activitatea tineretului, nu să aibă în subordine o structură cu servicii suport cât Teatrul Național, un teatru de provincie. Confundăm lucrurile. Iar pe urmă venim și spunem: «domnule, directorul de la Teatrul Național trebuie să aibă același salariu cu mine, cu directorul de la teatrul din provincie». În ce lume trăim? (...) Un singur lucru am spus foarte clar. Eu nu mai doresc atâția ordonatori de credite. Nu trebuie fiecare să facă achiziții publice. Acelea se pot face centralizat la nivel de județ, de consiliul județean. Să cumperi un creion îți trebuie director economic, îți trebuie șef la juridic, îți trebuie specialist în achiziții, că nu e simplu, trebuie să faci caiete de sarcini. (...) Nu. Asta este infrastructură comunistă. Trăim în alte vremuri. Acele vremuri au fost depășite. Nu atinge nimeni activitatea de cultură, de tineret. Cu adevărat, nu cred că statul român mai poate suporta o infrastructură atât de stufoasă”, a mai declarat Ciolacu. (Agerpres)

Lasă un comentariu