Katalin Novák, cu prilejul sărbătorii naționale a Ungariei: “Sfântul Ștefan este numitorul comun al maghiarilor”

Distribuie pe:

Prin întemeierea Ungariei creștine și prin decizia conștientă ca această țară să devină parte din lumea occidentală, Sfântul ștefan nu numai că a trasat calea pe care maghiarii trebuie să o urmeze, dar și-a făcut în mod incontestabil un loc în viața acestora, devenindu-le “numitorul comun” - a subliniat președintele Ungariei, Katalin Novák, în discursul rostit duminică, în 20 august, cu prilejul sărbătorii naționale a Ungariei:

Potrivit președintelui ungar, “acasă înseamnă locul unde ne simțim în siguranță, unde ne mișcăm cu încredere, unde ne găsim calea. Acasă este spațiul pe care îl putem modela așa cum ne place și după nevoile noastre. Este loc de unde pleci cu plăcere, unde te întorci cu plăcere.

Ne face plăcere să spunem că avem casa noastră. Tărâmul străbătut de vânturi al Bazinului Carpatic este acel loc în lume unde fiecare maghiar își poate găsi un cămin. Iubim nisipul fierbinte al câmpiei de sub picioarele noastre, liniștea munților Bakony, priveliștea uimitoare a Cotiturii Dunării. Ne mândrim cu cea mai frumoasă clădire de parlament din lume, cu aventura traversării înot a lacului Balaton, cu parcurgerea pe jos a Traseului Albastru care cuprinde toată Ungaria. Ne înduioșăm când privim lacul Balaton din Káptalantóti, sau luncile munților Bükk dinspre Fehérkõlápa. Cunoaștem savoarea merelor din Szabolcs, al prunelor din Sătmar, al piersicilor din Gönc, al strugurilor din Badacsony, al pepenilor din Drávaivány. Ne simțim ca acasă pe Piatra Secuiului (masiv calcaros aflat între satele Rimetea și Pietroasa, la hotarul dintre județele Alba și Cluj - n.n.), la Novi Sad, Gombasek și la Muncaci” - a înșirat Katalin Novák. Am modelat această țară mică, înconjurată de flăcări, după chipul nostru, ne-am făcut din ea o casă după nevoile noastre. și știm că Ungaria este bogată și îndrăgită atât din cauza minunatelor comori naturale, cât și datorită oamenilor care trăiesc aici”.

“Avem casa noastră și avem sărbătorile noastre” - a punctat șeful statului (sursa - MTI): “20 August este o sărbătoare în cel mai adevărat sens al cuvântului, o zi care ne amintește de fiecare dată de trecutul nostru și care an de an ne umple viitorul de speranță. Este un moment în care toate lucrurile fără importanță sunt puse deoparte și se pune în prim-plan ceea ce este cu adevărat esențial”. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu